Några av Sveriges mäktigaste familjeföretag brukar kallas dynastier. Men vilken betydelse hade egentligen familjen för företaget? Och vilka var förväntningarna på familjens medlemmar när det kom till dynastins fortlevnad? Om det handlar en avhandling som nyligen publicerats genom Stockholms universitet.

I företagshistoriens marginaler I dag är det inte lika vanligt som förr att gå i sina fäders fotspår när det kommer till sitt yrkesval. Men det finns undantag – inte minst i näringslivets toppskikt. I en ny avhandling som publicerats nu i maj är det två svenska företagarfamiljer, Ekman och Wallenberg, som undersökts med utgångspunkten familjens betydelse för företagets verksamhet under 1800-talets andra hälft fram till 1900-talets första decennier.

Avhandlingens författare, Stina Malmén, har tittat närmre på de olika familjemedlemmarnas roller under perioden. Bland annat på de förväntningar som fanns på företagsledarens barn och hustru när det kom till att säkra företagets fortlevnad. I linje med tidigare kritisk företagshistorisk forskning argumenteras för en mer komplex förståelse av familjeföretaget som organisationsform.

Här kan du läsa avhandlingen I företagshistoriens marginaler. Familj, fostran och fortlevnad i sekelskiftets dynastier, Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer, Stockholms universitet Författare: Stina Malmén

Lästips och erbjudande:

I det senaste numret av Släkthistoriskt Forum med familjeföretag som tema skriver näringslivshistorikern Anders Johnson om Sveriges mäktigaste familjedynastier.

Här kan du ta del av ett läsprov från tidningen

tema 2 2019

Börja prenumerera – få extratidning på köpet!

Passa på! – du som tecknar en helårsprenumeration för bara 275 kronor får just nu det senaste numret av tidningen på köpet! Erbjudandet gäller från i dag och fram  till och med söndag den 26 maj.

Här tecknar du din prenumeration

Läs mer om Släkthistoriskt Forum

 

Annonser