rostratt 1906Foto: Riksarkivet.
Riksarkivet har i dagarna publicerat ytterligare en, tidigare, namninsamling för kvinnlig rösträtt på nätet. Det är ett unikt dokument över kvinnors historia som kan ge släktforskare helt nya uppgifter.

Här på Rötter har vi berättat om digitaliseringen av namninsamlingen för kvinnlig rösträtt som Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) anordnade 1913-1914 och som Riksarkivet tidigare har gjort tillgänglig på nätet.

Nu har Riksarkivet även publicerat en tidigare namninsamling, ”Kvinnornas masspetition”, som lämnades till Justitiedepartementet 1906. Även denna petition organiserades av LKPR och samlade drygt 142 000 underskrifter.

rostratt_1906_h_af_klint.jpgBland de drygt 140 000 namnunderskrifterna hittar vi den numera världsberömda konstnären Hilma af Klint och hennes konstnärskollega Lotten Rönquist. Källa: Justitiedepartementet, Petitioner och adresser, SE/RA/1201/01/E/E 2/E 2 C/77 (1906), bildid: 30003125_00011.

Unik källa till kvinnors sysselsättning

Dokumenten är en unik källa till kunskap om kvinnornas politiska engagemang under det tidiga 1900-talet.

Det som gör listorna än mer värdefulla som historiska dokument – och inte minst för släktforskare – är att kvinnorna som skrev under bland annat var tvungna att uppge sin adress och titel eller yrke. Det gör det möjligt att identifiera även de kvinnor som hade vanligt förekommande namn.

Uppgifterna om kvinnornas yrkestillhörighet kan också ge unik kunskap till släktforskare, då det i andra källor vanligt att kvinnans sysselsättning inte alls framgår, i synnerhet om de var gifta.

Att det i det här fallet dessutom var kvinnorna själva som uppgav vad de gjorde är även det näst intill unikt.

En intressant skillnad mellan denna tidigare lista och den senare, från 1913, är att i den tidigare är ”Titel eller yrke” rubrik för en gemensam kolumn medan man i den senare har skiljt på ”Titel” och ”Yrke” för att fler kvinnor då var yrkesverksamma.

Läs mer om publiceringen på Riksarkivets webbplats

Gå direkt till namninsamlingen

Tidskrävande jakt

Att bläddra igenom de närmare 20 volymerna och 142 000 namnunderskrifterna i jakt på en anmoder kan förstås bli en tidsödande historia, men vi får hoppas att Riksarkivets digitaliseringsprojekt där frivilliga inbjuds att delta i transkriberingen av de handskrivna namnlistorna från 1913 genom projektet “I Demokratins namn – kvinnorna som krävde rösträtt”, med tiden även kommer kunna omfatta även denna tidigare namninsamling.

Läs mer om det projektet här

Annonser