dodboken8 webbPå omslaget: Två män som betraktar månen, målad omkring 1820 av Caspar David Friedrich.
Under julhandeln var det en hel del som slog till på den senaste versionen av Sveriges Dödbok. Den populära släktforskningsdatabasens åttonde version, som släpptes för lite drygt ett år sedan, har nu sålts i över 10 000 exemplar. 

Sveriges Dödbok är en populär databas bland såväl erfarna släktforskare som nybörjare. Med hjälp av den får användaren snabbt fram uppgifter om alla folkbokförda personer som avlidit i Sverige.

Den senaste versionen sträcker sig från 1830–2020 och innehåller namn, födelseort, dödsort, adress, civilstånd samt datum för födelse, död och civilståndsändring för i stort sett samtliga, omkring 15,4 miljoner personer, som avlidit mellan de åren. Sedan den släpptes under vintern 2021 har den sålts i drygt 10 800 exemplar. 

Sveriges dödbok 8 fungerar på PC med Windows 7 eller senare. Databasen fungerar inte direkt på Mac men går att köra på Mac via en tredjepartslösning så som CrossOver. Du kan beställa den i Rötterbokhandeln.

Släpps i abonnemangsform vintern 2023

Dödboken tas fram genom projektet Namn åt de döda, som har pågått sedan 2002 och som kommer att fortsätta åtminståne till och med 2025. Då ska databasen omfatta hela 1800-talet och som vanligt kompletteras med de år som tillkommit sedan databasens senaste publicering.

Nästa version, den nionde i ordningen, kommer förhoppningsvis att släppas som abonnemang på Rötter kring mitten av november 2023 och som usb-produkt i slutet av november samma år.

För närvarande arbetar omkring 380 volontärer med att tyda kyrkböckernas anteckningar och registrera posterna i databasen. Utan de frivilliga krafterna hade inte Sveriges Dödbok varit möjlig att ta fram.

Här kan du läsa mer om projektet

alla dodbocker skivor tom 8Här är alla tidigare utgivna versioner av Dödboken.

 

Annonser