codex of fraternisation webbHandskriften från Reichenau innehåller många spännande fornnordiska namn. Bildkälla: Zürich, Zentralbibliothek, Ms. Rh. hist. 27: Codex of Fraternisation. Foto: Zentralbibliothek Zürich
Det är inte många av oss som kan dra våra släktlinjer så långt tillbaka som till tidig medeltid. Men en ny databas över nordiska pilgrimer i Tyskland är inte bara spännande kuriosa, den kan hjälpa oss att sprida ljus över de tidigaste kända namnformerna, som kan vara en utmaning för släktforskare. Här på Rötter finns en annan användbar databas med äldre namnformer.

På vägen ner till de heliga städerna Jerusalem och Rom stannade en del tidiga pilgrimer från Norden till vid ett kloster på ön Reichenau i Bodensee i södra Tyskland. Där skrevs deras namn ner i en bok. Nu har namnen från den gamla handskriften samlats i databasen NordiCon som är en del av ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet.

Huvudkällan för den nya databasen är den så kallade Handskriften från Reichenau och i den hittar vi över 700 kvinno- och mansnamn. Via en länk i sökträffen går det att se hur namnen ser ut i handskriften.

Här kan du läsa mer om projektet

Här kommer du direkt till databasen

Namn-hjälp på Rötter

Våra förfäders namn är stavade på många olika sätt i gamla kyrkböcker och andra handlingar. En Per Eriksson kan till exempel heta Pehr Erichson, Pähr Ericksson, Peer Ersson, Per Ehrsson eller Phär Ericksånn.

Olika namnformer kan ge en intressant vink om hur namnet kan ha uttalats, men de kan förstås också ställa till det i släktforskningen – inte minst när vi försöker söka släktingen i olika register och databaser.

Därför finns här på Rötter finns en sökbar namnlista för dig som är osäker på hur du ska skriva en anfaders namn eller för dig som har svårt att tolka ett namn och behöver förslag på möjliga varianter. Den kom till genom släktforskaren Håkan Skogsjö, som redan 1995 gav sig på att försöka skapa en gemensam släktforskarnorm för hur förnamn ska stavas i släktforskningen. Listan har därefter utökats och finns idag i form av en sökbar databas här på Rötter.

Här kommer du till databasen Personnamn

 

Annonser