12258877 vasteras utmed svartan 4I bland annat Ystad, Östersund och Västerås bjuds det på släktforskningsaktiviteter i sommar. Foto: Carolina Romare/Roger Strandberg/Västerås stad.Sommaren är snart här och för dig som gillar att se dig om i landet stundar inte mindre än tre släktforskarveckor innan det är dags för de årliga Släktforskardagarna i augusti. Här kan du läsa mer om vad arrangemangen kommer att bjuda på.

Med start i Lund den 3 juli är det dags för en ny släktforskarvecka i Skåne. Under samma vecka pågår en annan släktforskarvecka i Dalarna och efter det tar Västmanland släktforskarvecka vid den 10–15 juli.

I augusti rundar Släktforskardagarna i Östersund av sommaren på bästa sätt.

Så plocka fram kalendern och sätt igång med att planera för sommarens släktforskningsresor.

Släktforskarvecka Skåne 2023

2023 Slaaktforskarvecka Skane webbDen 3-8 juli blir det en ny, späckad släktforskarvecka i Skåne, där Ystad är en av orterna där släktforskare tar emot. Foto: Carolina Romare.

Den 3-8 juli arrangeras Släktforskarvecka Skåne för fjärde gången, då inte mindre än 19 släktforskarföreningar bjuder in till släktforskaraktiviteter runt om i Skåne.

Det blir en härlig blandning av föredrag, guidade vandringar, rådgivning, bokbord, arkivvisningar, hjälp med dna-testning och mycket annat som har med släktforskning att göra. Bland annat kommer fyra välkända föredragshållare att dyka upp: Fredrik Mejster håller föredraget Okända fäder och anonyma mödrar – DNA kan lösa möjliga släktgåtor. Gunnel Carlsson berättar Om gröna rötter och trädgårdsliv. Ulf Ellerviks föredrag bär titeln Den svåra konsten att leva. Sist men inte minst kommer Måns Linden hålla föredraget Kyrkboken som journal, medicinska präster före klinikens födelse.

All information finns på hemsidan sfvs2023.sgfm.se. Du som vill hålla dig uppdaterad kan också gå med i Facebook-gruppen Skåne Släktforskning.

Släktforskarveckan inleds med en stor invigning på Arkivcentrum Syd i Lund den 3 juli.

Se hela programmet här

Släktforskarvecka i Dalarna

Midsommar fotoEmmaErkers VisitDalarnaFoto: Emma Ekers/Visit DalarnaFör dig som har vägarna förbi Dalarna och kanske dessutom har rötter där finns en annan släktforskarvecka att besöka.

Den 3-7 juli är det bland annat orterna Borlänge, Ludvika, Leksand, Rättvik, Gagnef, Falun och Avesta som under veckan den tar emot och erbjuder en palett av olika aktiviteter för såväl den erfarne släktforskaren som nybörjaren.

Det kommer att finnas både schemalagda och fria aktiviteter och förstås kommer det att finnas tillgängliga släktforskare på plats som under veckan via sina föreningar kan bland annat ge intressant information om människor, byar och arkiv.

De arrangerande föreningarna är: Föreningen Släkt o Bygd i Borlänge, Västerbergslagens Släktforskare, Föreningen Dalfolk, Gagnefs Släktforskarförening, Falubygdens Släktforskarförening, Folkare släktforskarförening och Ovansiljans Släktforskare.

Här kan du läsa mer och se programmet

Västmanlands Släktforskarvecka 2023

12258877 vasteras utmed svartan 4Den 10 juli inleds Västmanlands Släktforskarvecka i Västerås. Här syns historisk bebyggelse utmed Svartån, som ringlar genom staden. Foto: Västerås stad.

Den 10 – 15 juli är det dags för en nykomling i sammanhanget: Västmanlands Släktforskarvecka 2023. I orterna Västerås, Fagersta, Sala, Lindesberg, Nora och Köping kommer det att erbjudas ett brett utbud av aktiviteter för såväl nybörjare som erfarna släktforskare.

Varje förening erbjuder ett program under sin dag. Det blir en härlig blandning av bland annat föredrag, guidningar, utställningar och rådgivning. De lokala hembygdsföreningarna kommer också att medverka under veckan.

Mer detaljerad information finns på Facebook-sidan Västmanlands Släktforskarvecka och så småningom på hemsidan www.vsfv.se. Mer detaljerad information finns även på Facebook-sidan Västmanlands SläktforskarveckaDeltagande föreningar har ytterligare detaljer om programmet på respektive hemsida och Facebook. 

Se hela programmet här

Släktforskardagarna i Östersund

sfd2019 01Östersund med rådhuset som ståtlig mittpunkt. Foto: Roger StrandbergIngen sommar utan släktforskardagar! I år hålls Släktforskardagarna i Östersund den 26-27 augusti. Värdförening är Jämtlands Lokalhistoriker & Släktforskare.

Den stora mässan tar plats i Folkets hus i Östersund, där du kommer att kunna botanisera bland utställare och ta del av nyheter i form av databaser, böcker och annat material för släktforskning. 

Bland de omkring 30 föredragshållarna hittar du välkända namn som Gunilla Nordlund, Christopher O`Regan, Peter Sjölund och Frsfd2023_logo.jpgedrik Mejster.

sfd2023.se hittar du hela schemat för föredragen. Under rubriken Föreläsningar kan du klicka dig vidare till var och en av föredragshållarna via en rullist.

Läs mer på Släktforskardagarnas hemsida

 

Annonser