UMFA53247 0560 sjukvard webbEpidemisjukhuset på Ejdergatan-Lavettgatan i Marstrand omkring år 1900. Foto: Okänd fotograf/Bohusläns museum.

I dödböckerna hittar vi ofta uppgiften om våra föregångares dödsorsak. Den väcker nyfikenheten hos många släktforskre, men kan vara svår att tolka. Här tipsar vi om tre källor som tar dig närmare kunskapen om vad som kan ha tagit livet av dina anfäder och anmödrar. 

Det är förstås svårt att få till någon direkt översättning från äldre tiders sjukdomsnamn till modern svenska. Dels beror det på dialektala skillnader, dels på att den medicinska kunskapen och sättet att diagnosticera sjukdomar har förändrats radikalt bara under de senaste hundra åren. 

Men det finns forskare som har gett sig på detta spännande ämne. Här är tre tips på källor som har tagit oss en bra bit närmare kunskapen om vilka sjukdomar som kan ha drabbat våra anfäder och anmödrar. 

DDSS

107803 Anders Israelsson f 1802

I Demografisk Databas Södra Sverige (DDSS) hittar du personuppgifter ut kyrkböcker över födda, vigda och döda för Skåne, Blekinge och Halland för perioden 1650-1900.

På projektets webbsida finns dessutom massor av kunskap att inhämta. Bland annat en fantastisk lista med förklaringar av namn på sjukdomar och dödsorsaker som registrerats i databasen. Du kan söka på den latinska benämningen eller det svenska sjukdomsnamnet.

Det går även att söka på sjukdomsnamn, handikapp och symptom som inte hade dödlig utgång. 

Här kommer du till tabellen

Söktips: Sök på enstaka ord antingen genom sorteringsfunktionen eller med hjälp av Ctrl+F. Det går också att sortera namnen både utifrån äldre svensk och utländsk benämning. På DDSS webbplats hittar du också ett index på de över 3 000 sökbara benämningarna

Anbytarforum

Kan man bli "mätt av ålder"? Hände det att man frös ihjäl inomhus förr? Och är det möjligt att dö av solsting? Du som har funderingar kring en mystisk dödsorsak rekommenderas varmt ett besök i Anbytarforum. Under rubriken Språk ord och namn hittar du avdelningen Sjukdomar och dödsorsaker där frågor som gäller benämningar på sjukdomar och dödsorsaker i äldre tider diskuteras. 

I listan Sjukdomar och dödsorsaker A – Ö finns det mesta mellan himmel och jord. Här hittar du den:

Anbytarforum → Särskilda ämnen & övrigt → Språk, ord och namn → Sjukdomar och dödsorsaker

Söktips: Skulle du ändå inte hitta dödsorsaken du söker går det förstås utmärkt att starta en egen tråd. Svar brukar inte dröja. Om du behöver hjälp med att tyda ett ord eller en större del av en text kan du också ställa din fråga under rubriken Läshjälp.

Gamla tiders sjukdomsnamn

gamla sjukdomsnamnI dödböckerna hittar vi ju hundratals begrepp som har med sjukdomar att göra. Men utan tillgång till gamla tiders medicinska litteratur, eller kännedom om samtidens tilltro till demoniska makters inflytande är det svårt att förstå dem. Boken Gamla tiders sjukdomsnamn hjälper till med just det.

Den är en modern uppföljare av boken Svenska sjukdomsnamn i gångna tider (1981) av apotekaren Gunnar Lagerkranz (1905–1991). Författaren Olof Cronberg, läkare och släktforskare, har tagit ett nytt grepp och rett ut de frågetecken som släktforskare ofta träffar på i sin forskning. Förutom en omfattande ordlista finns sjukdomsbeskrivningar med såväl dåtida som moderna förklaringar.

Du hittar den i Rötterbokhandeln

Annonser