texttolkning stadsarkivetPå Stockholms stadsarkiv hittar du numera renskrivna och maskintolkade handskrifter. Bland annat 1700-talsprotokoll från Stockholms domkapitel, Politikollegiet och Södra förstadens kämnärsrätt. Foto: Stockholms Stadsarkiv.
Visste du att det finns digitaliserade, texttolkade och sökbara domböcker på Stockholms stadsarkiv på nätet? I dem kan du söka på dina stockholmsbaserade släktingar och på köpet öva upp dina färdigheter i tolkning av 1700-talshandskrift.  

På Stockholms stadsarkivs webbplats hittar du massor av användbara resurser för släktforskare. Numera finns transkriberade domböcker från 1700-talet bland dem. De handskrivna dokumenten är digitaliserade och texttolkade genom tjänsten Transkribus, som med hjälp av artificiell intelligens maskinöversätter handskriven text.

I projektet, som leds av Kettil Mannerheim på Stadsarkivet hjälper frivilliga entusiaster, så kallade medborgarforskare, till med att renskriva texter och korrekturläsa den maskintolkade texten. När de är klara med en volym publiceras den i databasen Transkriberade handskrifter där allmänheten kan söka i materialet. 

Brott, tvister och förlupna fäder

Enligt Stadsarkivet öppnar dokumenten upp en helt ny värld av 1700-talskunskap som tidigare varit relativt otillgänglig. Materialet erbjuder förstås även fantastiska möjligheter för släktforskare. Särskilt de med anfäder som levde i Stockholm vid tiden kan göra spännande släktfynd i databasen.

Målet är att det texttolkade innehållet ska fortsätta att växa efter hand, men redan nu finns ett omfångsrikt material att både söka i. För den som inte hittar släktingar är databasen ett ypperligt verktyg för att öva upp sina färdigheter i att tolka 1700-talshandskrift. 

Mer om källorna

I dagsläget består databasen av ett urval av 1700-talsprotokoll från Stockholms domkapitel och Politikollegiet, tillsammans med ett växande antal domböcker i brottmål från Stockholm stads kämnärsrätter. 

Stockholms domkapitel hette på 1700-talet Konsistorium och var stadens högsta kyrkliga organ. Protokollen därifrån berättar en hel del om 1700-talets stockholmare. Här kan du bland annat hitta personer som anklagas för att ha brutit sitt äktenskapslöfte och fäder som försöker smita ansvaret för sina oäkta barn. Men också långa förhör med människor som avviker från statsreligionen, diskussioner som rör skolväsendet samt andra kyrkliga angelägenheter.

I Politikollegiet hanterades frågor som till exempel rörde stadens tiggare och fattiga. Här hittar vi också domar som rör smärre brott, som olaglig försäljning eller att man klätt sig i strid med överflödsförordningarna.

Södra förstadens kämnärsrätt var en av stadens domstolar, huvudsakligen för Södermalm. I databasen finns handlingar om brottmål. Här hittar du även stämningsansökningar, skriftliga vittnesmål, anmälningar om oäkta barn, rapporter från stadsvakterna och mycket mer.

Sök direkt i databasen på Stadsarkivets webbplats

Bläddra bland de renskrivna och maskintolkade handskrifterna

 

 

Annonser