inlandsbananReser du med inlandsbanan får du chansen att uppleva vacker natur i en mysig historisk atmosfär. Foto: Håkan Wike.
Vill du passa på att släktforska när du är i Östersund? Tycker du att resan är en del av målet? Här har vi samlat 8 tips på utflykter, aktiviteter och rabatter för dig som planerar att besöka årets släktforskardagar i Östersund. 

forelasare webbGunilla Nordlund och Christopher O´Regan är två av föredragshållarna. Foto: Patrik Renström/privat.

1. Förboka ditt favoritföredrag

Föredragsprogrammet bjuder på en spännande blandning av lokal historia, släktforskning över nationsgränserna, dna-släktforskning och mycket annat. 

Du som förköper din inträdesbiljett har möjlighet att boka plats på dina favoritföredrag. Entrébiljett kostar 150 kr per dag eller 200 kr för båda dagarna. Föredragen är gratis, men om du vill reservera plats kostar det 20 kr per föredrag.

Tänk bara på att komma i god tid – förbokade biljetter släpps 10 minuter före föredragets början.

Här förköper du biljett och förbokar föredrag

2. Bo nära eller i angränsande byar

Är du sugen på att åka och undrar om det är för sent att få tag på boende? Det är det inte! 

Till exempel har Östersunds Camping & Stugby bara 5 minuters gångväg till mässan och där finns fortfarande campingstugor som är lediga att hyra. Här kan du se alternativen och boka https://www.ostersundscamping.se

För att hitta fler typer av boenden i och omkring Östersund kan du söka här: 

visitostersund.se

Jamtli entreFoto: Jamtli.

3. Besök Jamtli med släktforskarrabatt

Släktforskardagarnas besökare får 20 procent i rabatt på inträdet på Jamtli, friluftsmuseet där besökare kan uppleva historien strosandes mellan bevarade byggnader och miljöer från en svunnen tid.

Erbjudandet gäller mellan 21 augusti och 3 september vid uppvisande av biljett till Släktforskardagarna. Jamtli är öppet 11.00–17.00 alla dagar i veckan.

4. Extraöppet på arkiven

För den som är installerad i Östersund redan under fredagen den 25 augusti erbjuds fler släktforskningsorienterade aktiviteter på Riksarkivet i Östersund och Föreningsarkivet i Jämtlands län. Arkivet håller öppet kl. 10.00 – 16.00 och kunnig och engagerad personal finns på plats för att hjälpa till med att hitta rätt bland originalkällor från Jämtland och Härjedalen.

För att de säkert ska hinna ta fram de handlingar du önskar titta på är du välkommen att beställa minst en dag i förväg. 

I samband med Släktforskardagarna kan du också ta del av utställningen ”Tillsammans gör vi skillnad” i Sjögrensalen på Arkivet i Östersund.

Läs mer här

Gunilla NE foto redig 286x300Gunilla Edler brukar guida i historiska kläder. Foto: privat.

5. Stadsvandra med guide

Den som vill stifta närmare bekantskap med Östersund genom att följa med på en historisk stadsvandring kan ta chansen att göra det under fredagen den 25 augusti. Guide är Gunilla Nilsson Edler. Vandringen avgår från rådhustrappan i Östersund kl. 11 och kl. 14, tar 90 minuter och kostar 100 kr. Anmälan sker här

I samband med Släktforskardagarna hålls också en specialvisning av kompositören Wilhelm Peterson-Bergers unika konstnärshem Sommarhagen på Frösön.

Mer info och anmälan hittar du här

6. Res i tiden med Inlandsbanan

Inlandsbanan erbjuder både tågresor, paketresor och upplevelser längs den natursköna sträckningen, som särskilt i norr genomkorsas av stora älvar och andra större vattendrag. Därför finns över 250 järnvägsbroar längs med banan, många av dem historiskt intressanta.

Släktforskardagarnas besökare erbjuds en rabatt på resor med Inlandsbanan till Östersund. För att utnyttja rabatten anges koden Sfd2023 vid bokningen.

Här kan du läsa mer och boka din resa


7. Vandra i spåren av den helige Olav

St.Olavsleden hiking 1024x576Foto: S:t Olavsleden.

S:t Olavsleden är det skandinaviska svaret på El Camino de Santiago de Compostela, den berömda spanska pilgrimsleden. Den är också världens nordligaste pilgrimsled och går mellan Sveriges och Norges kust. Längs den cirka 580 kilometer långa sträckan passeras skogar, fjäll, sjöar, samhällen och historiska platser. 

Du som känner för att vandra en bit av leden tillsammans med andra kan med fördel anmäla dig till Studieförbundet Vuxenskolans vandring under fredagen 25 augusti kl 09.30-11.30. Den går genom det vackra landskapet på historiska Frösön, och som avslutas vid Frösö kyrka. Under vandringen får du lyssna till legenden om den helige Olav och njuta av storslagen utsikt över Storsjöbygden och Oviksfjällen.

Busstransport till och från Östersunds centrum ingår och vid målet för vandringen bjuds det på smörgås och kaffe/te.

Mer info och anmälan hittar du här

Läs mer på stolavsleden.com

8. Handla lokala delikatesser och hantverk 

Tunnbrod foto Roger Strandberg webbFoto: Roger Strandberg.

I Östersund och Jämtland lyfts lokalt mathantverk och slöjd stolt fram.

Delikatessbutiker hittar du lite varstans i och omkring Östersund och vid mässans entré kommer det finnas en utomhusmarknad där en och annan lokal läckerhet ska kunna inhandlas. Ta med kylväskan så kan du få med dig lite av godsakerna hem!

Här kan du läsa mer om marknaden


Släktforskardagarna 2023

I år hålls Släktforskardagarna i Östersund den 26-27 augusti. Arrangörer är Jämtlands Lokalhistoriker & Släktforskare med stöd av Sveriges Släktforskarförbund. Huvudsponsor är Arkiv Digital.

Aktuell information finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2023.se.

 

Annonser