marknad bonad halland webbDetalj ur en bonad "marknadsresan" målad av Anders Eriksson omkring år 1800. Foto: Charlotta Sandelin/Hallands kulturhistoriska museum.
Hösten är här och i Rötters kalendarium har det fyllts på med en massa spännande släktforskningsaktiviteter. Redan till helgen blir det bland annat  släktforskningsdag på ett pampigt slott och skördemarknad med den lokala släktforskarföreningen på plats.

I Rötters kalendarium hittar du alltifrån Zoom-föredrag på distans, öppna hus och kurser som hjälper dig förbi släktforskningens små och stora utmaningar. Mycket av aktiviteterna i Rötters kalendarium är dessutom helt kostnadsfria.

Här är några exempel på vad de närmaste dagarna kommer att bjuda på:

Lördag 2 september – öppet hus i Södertälje
och släktforskningsdag på Ekebyhovs slott

Imorgon lördag delar till exempel Södertälje Släktforskarförening med sig av sina kunskaper om släktforskning och dna- släktforskning i samband med Folkuniversitetets prova på-dag, som är gratis och öppen för alla. Läs mer här.

Samtidigt bjuder Storstockholms Släktforskarförening in till en Släktforskardag på Ekebyhovs slott, Ekerö, där erfarna släktforskare hjälper dig med din släktforskning, att hitta rätt i arkiven och att tyda gammal handstil. Arrangemanget är kostnadsfritt och alla är välkomna, men du får gärna anmäla dig i förväg till info@sssf83.seLäs mer här.

Söndag 3 september – hybridmöte på Riddarhuset
och skördemarknad i Kristianstad

På söndag kan alla som är intresserade delta i Riddarhusets hybridmöte på temat Genealogi – i går och i morgon. Digitalt och fysiskt på Riddarhuset i Stockholm eller på Zoom. Mer information finns på GF:s hemsida genealogi.net eller på Riddarhusets hemsida https://www.riddarhuset.se/evenemang

Bor du i trakterna av Kristianstad i Skåne har du chansen att kombinera mysig skördemarknad med släktforskning. På söndagens marknad i Vittskövle kommer nämligen Kristianstadsbygdens Släktforskarförening finnas på plats från klockan 13:00. Läs mer här.

Kurs som hjälper dig få ordning på forskningen

Ingen höst utan intressanta kurser! I Rötters kalendarium hittar du en hel del av släktforskarföreningarnas kursutbud.

Vad sägs till exempel om en kurs i hur du på bästa sätt samlar, ordnar och sparar din släktforskning för framtiden? Föreningen Kullabygdens Släktforskare erbjuder en kurs i just det. Den drar igång redan på tisdag den 5 september, men med lite tur finns det någon plats kvar att knipa. Läs mer här.

Samma förening har också en kurs i hur man tyder gamla handstilar, med start den 18 september. 

Den 20 september startar en Nybörjarkurs i släktforskning på Konkordiahuset i Hössna. Kursen arrangeras av Ulricehamnsbygdens forskarklubb. Läs mer här.

Många fler aktiviteter du inte vill missa

Den 7 september blir det släktforskarcafé med Olle Elm och Michael Lundholm på Zoom. Alla är välkomna att delta, men om du inte är med lem i Genealogiska Föreningen måste du skicka intresseanmälan i förväg. Läs mer här.

Samma dag bjuder Judiska släktforskningsföreningen i Sverige in till ett spännande Zoom-föredrag om bland annat ”Kosher Nostra” – den judiska maffian i USA. Föredraget hålls i hybridform och kommer att finnas öppet för alla via Zoom. Läs mer här.

Den 19 september drar Genealogiska Föreningen igång sin släktforskarakut i sina lokaler i Sundbyberg. Alla är välkomna med sina frågor.

I kalendariet hittar du mängder av andra spännande aktiviteter som dna-caféer, öppna hus, släktforskardagar, föredrag om allt ifrån lokal bebyggelsehistoria till hur du spårar släktens okända fäder.

Gå till Kalendariet

Annonser