liselotte laurila kollageLiselotte Laurila var först att beställa sitt exemplar av Sveriges dödbok 9 i Rötterbokhandeln. Foto: privat
I morse släpptes Sveriges dödbok 9 och den populära släktforskningsdatabasen har i skrivande stund redan hunnit säljas i över två tusen exemplar. Den första att klicka hem sin dödbok i Rötterbokhandeln visade sig vara en dna-forskare med spännande släktgåtor i bagaget. 

Klockan 8:00 under fredagsmorgonen släpptes en ny, efterlängtad, version av Sveriges dödbok i Sveriges Släktforskarförbunds bokhandel på nätet. Det dröjde inte länge innan 2000 sålda exemplar passerades.

Det rullar det fortfarande in beställningar i en strid ström och enligt Charlotte Thomasson Ismail, bokhandelsansvarig på Sveriges Släktforskarförbund, bör den som vill vara säker på att få sitt exemplar innan jul inte vänta med sitt köp.

Hon ser fram emot att lösa fler dna-gåtor

Den första att klicka hem sitt exemplar var Liselotte Laurila i Gävle. Som första kund får hon, utöver äran, ett exemplar av den populära samlingsvolymen Tips & knep för din släktforskning på köpet. 

Grattis Liselotte! Du var snabbast på beställningsknappen. Är du en inbiten släktforskare eller bara morgonpigg?

– Ja, jag hängde på låset då jag vet att de kan ta slut snabbt. Jag har släktforskat sedan omkring 2016–2017 och gillar att lösa problem och "pussel" så det är jättekul för mig att sitta och försöka hitta rätt i alla dokument.

Vad var det som fick dig att börja släktforska?

– Jag började släktforska eftersom min mamma inte direkt vet så mycket om sin släkt. Därför var det extra spännande att börja klura ut hur hennes släkt ser ut. Hon växte upp som fosterbarn och träffade inte sina biologiska föräldrar och syskon så ofta. Efter att vi tagit dna-test började man ju fundera över alla finska släktingar. Det var spännande att hitta kopplingen till svedjefinnarna som kom hit till Sverige.

På vilket sätt har du nytta av Sveriges dödbok i din släktforskning?

– Dödboken använder jag som en genväg till att hitta rätt när jag inte lyckas hitta till exempel födelsebok eller dödbok för personen bland kyrkböckerna. Då kan jag med hjälp av uppgifterna i dödboken lättare hitta rätt kyrkbok. 

Vilken är den första sökningen du kommer göra när du får hem ditt exemplar?

– Första sökningen som jag ska göra vet jag faktiskt inte, det beror på nästa dna-träff jag försöker pyssla ihop med mitt träd.

Har dna-släktforskningen lett fram till fler ”släkt-fynd”?

– Ja, det har den. Den har lett fram till en nära släkting till min mamma, som i sin tur gjorde att vi hittade ytterligare en helt ny släkting. Det visade sig att min mormor hade en halvsyster som vi inte alls kände till och som inte bott ihop med min mormors mor alls. Det var först när vi fick kontakt med vår "nya" släkting som vi hittade till födelseboken som den okända halvsystern fanns i.

liselotte laurila2 webbLiselotte Laurila delar med sig av en stämningsfull bild från barndomen, där hon lussar tillsammans med bröderna Ronney och Peter. Farmor Alice, en viktig person i Liselottes släktforskning, syns i bakgrunden. Foto: privat.

Annonser