XLM.FIG00266 webb2Det är ofta den äldre generationen som väcker vårt intresse för hur det var "förr i tiden". Här är det en mormor eller farmor läser för barnbarnen hemma hos "Familjen Åke Levin" år 1956. Foto: Thure Hedberg/Länsmuseet Gävleborg. (CC BY-SA).
Det är sportlovstider, vilket ger ett ypperligt tillfälle att sprida intresset för släktforskning till de yngre generationerna. Tvärt om vad många tror är det faktiskt inte alls särskilt svårt. Här får du sju handfasta tips på hur du kan låta barnen leka sig in i släktforskningens värld. 

Man behöver varken vara historiker eller expert på släktforskning för att inspirera andra. Allt som behövs är tid, passion och lite fantasi. I den här artikeln tipsar vi lärare, föräldrar, mor- eller farföräldrar och andra med barn i sin bekantskapskrets om aktiviteter som kan stimulera ett tidigt intresse för släktforskning.

UM00090 webbSpännande prylar kan väcka barns nyfikenhet. Här är ett husapotek med bland annat "Hoffmans Hvita droppar", "Meins Kylande Pulver" och "Laxer-Pulver". Foto: Olle Norling/Upplandsmuseet. CC BY-NC-ND 4.0

1. Berätta om släktöden med hjälp av spännande föremål

Barn undersöker och upptäcker gärna saker med flera sinnen. Hur någonting känns, luktar eller ser ut på nära håll berättar sådant som inte alltid förmedlas i text, bild eller på film. Historien blir också mer påtaglig när man får hålla någonting i handen som kanske en släkting för hundra år sedan använt. Finns farmors farmors gamla spinnrock kvar?

Ett spännande föremål får både barn och vuxna att vilja veta mer. Det behöver inte heller vara arvegods. På loppmarknader, i antikaffärer och på museum finns gott om gamla föremål som dagens barn inte har en aning om hur de användes. Ta med barnen, låt dem känna på föremålen och berätta för dem om dem!

2. Besök kyrkogårdar

Många tror att barn blir beklämda eller ledsna av besök på kyrkogården. Men det behöver absolut inte vara fallet. Går man till kyrkogården för att till exempel gravstensinventera eller för att pyssla om en avliden släktings grav är det tvärtom en bra idé att ta med sig sitt barn eller barnbarn. Kyrkor och kyrkogårdar är platser som kan väcka livets stora frågor. De är en utmärkt miljö för att berätta om de släktingar som trampat jorden före oss.gravsten st petri webbEn av de spännande gravstenarna som utgör golvet i Sankt Petri kyrka, centrala Malmö. Foto: Maria Bratt.

 

3. Tussa ihop en av släktens yngre
medlemmar med en av de äldsta

1M16 A121755Johan Pettersson med dottersonen Erik Blomqvist i knät. Storegården, Södra Kedum 1925-1926. Foto: Karl Bred/Västergötlands museum.Barn kan, med sitt uppriktiga intresse och direkta frågor locka fram långt mer spännande svar än vad vi vuxna kanske får. Se till att förbereda ljudupptagning, med exempelvis mobil eller diktafon – eller varför inte filma mötet?

Är barnet lite äldre kanske det kan skriva ned den äldres livshistoria efteråt med stöd av det inspelade materialet. Lärorikt för barnet, trevligt för den äldre och ett värdefullt dokument att bevara för framtiden.

Tänk på att inte enbart spara film- eller ljudfiler på din dator. För att förhindra att de försvinner vid en datorkrasch kan du även spara sådant material i till exempel en molnbaserad tjänst på internet. En del av de stora släktforskarföretagen har funktioner i sina program som ger dig möjlighet att ladda upp filmer och ljudinspelningar och koppla dem direkt till poster ditt släktträd.

4. Ta med barnen på historiska aktiviteter

Många förfasas över den yngre generationens förkärlek till att sitta inne och spela datorspel. Men det finns många sätt att locka dem ut ur huset! Till exempel finns det en uppsjö av aktiviteter som anordnas av museer, hembygdsföreningar och släktforskarföreningar.

Att få åka ånglok eller gå ombord på ett gammalt fartyg är både aktivt och intresseväckande. Kan man dessutom koppla ihop händelsen med något specifikt släktöde kan det bli extra spännande. På friluftsmuseer som till exempel Skansen i Stockholm och Jamtli i Östersund kan man inte bara få se och uppleva hur folk bodde förr – ofta erbjuds även aktiviteter som till exempel att få prova på ett gammalt hantverk. Barn älskar den typen av aktiviteter och de växer med sina nya kunskaper och färdigheter.

Under sportlovsveckorna finns det också släktforskarföreningar som erbjuder släktforskning för barn. Ta gärna en titt på vad som erbjuds i dina hemtrakter i Rötters kalendarium.

OLM 2002 98 93 webbAtt prova på olika hantverk från förr brukar vara populärt bland yngre museibesökare. Pedagogisk verksamhet vid Arbetarmuséet i Gråbo, Karlskoga. Foto: Per Torgén/Örebro läns museum. (CC BY-NC)

5. Köp en fylla-i-bok eller skriv ut
gratismaterial att fylla i här på Rötter

Om du har ett barn i släkten som du vet intresserar sig för släkthistoria kan en fylla-i-bok för unga släktforskare vara en bra present. Eller så kan du själv bidra med din historia till ditt barns tidiga släktforskning. Flera förlag har givit ut fylla-i-böcker riktade till bland andra far- och morföräldrar, men det finns inget som hindrar att du skriver om ditt liv utan stöd av de förtryckta frågorna.

Här på Rötter finns bland annat ett gratis formulär med intervjufrågor som kan användas som underlag för den som vill fråga ut äldre släktingar. Här hittar du också ett enklare släktträd att ladda ned. Materialet är fritt att skriva ut för att användas i till exempel undervisning eller föreningsaktiviteter. Här kan du läsa mer om Rötters gratismaterial för barn.
pyssel

XLM.38123Bläckhorn. Foto: Länsmuseet Gävleborg. (CC-BY-SA)

6. Lär ut hur
man gjorde förr

Tycker du att det är tråkigt att barnen inte lär sig skrivstil i skolan längre? Köp en kalligrafipenna i present. Komplettera gärna med en burk med bläck och en fin skrivbok. Dela med dig av din tid och försök att lära barnet att skriva med gammeldags skrivstil. Kanske har du något gammalt brev eller liknande från farfars mor som kan tjäna som inspiration?

Barn tycker om utmaningar och många tycker det är roligt att rita och pyssla. På köpet övar de faktiskt på att tyda äldre handstil. Det kan vara användbart längre fram i livet!

7. Anpassa aktiviteten

Tänk på att alla aktiviteter inte passar alla åldrar. Fundera en stund på vad barnet kan tänkas klara av och tycka är roligt. En generell princip att gå efter är att ju yngre barnet är desto enklare och mer handgripliga aktiviteter bör det vara. Eventuella instruktioner bör vara kortfattade och aktiviteterna bör vara flexibla och inte för långdragna. Var lyhörd för barnets idéer snarare än att försöka styra det aktivt i någon viss riktning. Det hela handlar om att skapa förutsättningar för att väcka ett intresse, inte att pådyvla någon annan sitt eget.

 

Annonser