Peder Winstrup på samtida målning. Foto: Nationalmuseum. Hans kista i Lunds domkyrka.Bild: Peder Winstrup på samtida målning. Foto: Nationalmuseum. Hans kista i Lunds domkyrkas krypta. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24714.
Nu har mysteriet med fostret i biskopen Peder Winstrups grav fått sin lösning. Som forskarna tidigare misstänkt var biskopen och fostret nära släkt. Men inte på det vis man tidigare trott.

När biskopen Peder Winstrups kista öppnades i november 2013 möttes forskarna av flera överraskningar. Hans kropp visade sig inte bara vara oerhört väl bevarad. Det stod snart även klart att den lufttorkade mumien av den siste danske biskopen och den förste svenske inte var ensam i kistan. I fotändan, mellan biskopens ben, låg nämligen ett litet foster. Men vem var den lille? Den frågan har nu fått sitt svar med hjälp av dna-teknik och släktforskning.

Det är inte första gången som forskarna har försökt lösa gåtan. En första analys som gjordes 2021 påstod att biskopen och fostret var tvillingar, en teori som inte ansågs rimlig. Nya analyser föreslog i stället att det var en sonson till biskopen, men inte heller det har visat sig stämma.

Släktforskningsföretag till hjälp

Svaret på gåtan ska nu ha hittats i en databas för dna-släktforskning.

Enligt Göran Runfeldt, chef för forskningsavdelningen i det amerikanska släktforskningsföretaget Family tree DNA, är det en specifik genetisk kromosomkod som gör att man nu tror att det i själva verket är biskopens dotterson som man hittat.

– Genom att vi kartlägger hela kromosomen hittar vi inte bara de vanligaste mutationerna, utan även andra. Vi såg då att det fanns en liten skillnad, som visade att det var en dotterson, säger Göran Runfeldt till Forskning & Framsteg.

Läs mer i Göteborgs-Posten

Mer om Peder Winstrup

Lundabiskopen Peder Winstrup (1605–1679) var en inflytelserik och företagsam person i 1600-talets Norden. På sin meritlista hade han bildade titlar som teologie doktor, professor i fysik och filosofi, hovpredikant hos den danske kungen, pionjär i boktryckarbranschen, arkitekt och papperstillverkare. Av vissa ska han ha beskrivits som en maktlysten person, som efter maktskiftet i Skåne misstänktes för högförräderi och för att vara en ”dålig svensk”.

Under de 41 år som Peder Winstrup var biskop i Lund var han nämligen först dansk och sedan svensk biskop. Efter att Sverige lagt Skåne under sig 1658 besökte den svenske kungen Karl X Gustaf Peder Winstrup i Lund. Tydligen fanns då ingen större missämja mellan de mäktiga herrarna, då Winstrup kort därefter adlades. Kungen uppfyllde dessutom hans önskan att låta grunda ett universitet i staden.

Efter att ha verkat som svensk biskop 20 år dog Peder Winstrup i december 1679 och han begravdes i Domkyrkan i Lund i januari 1680. 

Här kan du se Winstrups mumie på YouTube

Annonser