Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
02 Maj 2024
Nu händer det saker, jag får veta nyheter som tagits fram på genom att fråga personer om hur de reagerar, vad de tycker om och en massa andra saker.  Sedan har företaget jämfört de som svarat med andra och påstår sig kunna se hur jag är. Genom a...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

02
maj
Släktforskarjour Skurup

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


02
maj
Öppet Hus med föredrag

Björklingebygdens Släktforskarförening


05
maj
Öppet Hus

Sällskapet Släktforskarna Sandviken


06
maj
Öppet Hus

Ovansiljans Släktforskare


07
maj
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Har du i källorna lyckats följa en anfaders vindlande arbetsvandringar? Eller har du ramlat på ett spännande inrikes pass? Passa på och berätta om det i Släktforskarnas årsbok 2019. Temat är I rörelse och inlämningsdatum för skribenter är den 1 februari.

Släktforskanas årsbok bild hemsida 2018

Släktforskarnas årsbok är till för dem som söker ny kunskap, nya källor, ny metodik och som vill låta sig inspireras av andras med- och motgångar i arkivens och de historiska dokumentens förlovade värld.

I rörelse...

Släktforskarnas årsbok 2019 välkomnar, förutom alla andra släktforskningsorienterade uppsatser, denna gång särskilt artiklar om migration, arbetsvandringar, inrikes pass, bördsbrev, skråhandlingar och annat som har med rörlighet och förflyttning att göra.

Man tror gärna att våra förfäder var oerhört stationära. De föddes, de levde och de dog på ungefär samma plats, möjligen flyttade de till grannförsamlingen eller in till närmaste stad.

Så icke!

Visserligen var den jordbrukande landsbygdsbefolkningen ofta sin hembygd trogen, men dessa utgjorde inte hela populationen. Det fanns alltid "överblivna" syskon som också måste finna sin utkomst och som ofta tvingades röra på sig.

Flykten från landsbygden är inte någon ny företeelse, den började redan med industrialiseringen på 1800-talet, ja faktiskt ännu tidigare i och med skapandet av olika sorters bruk, järnbruk, glasbruk, pappersbruk och så vidare.

Förfädernas rörlighet är ofta det som sätter käppar i hjulet för oss släktforskare, särskilt under tiden före husförhörslängder och flyttningslängder. Hur hittar man landsbygdens försvunna söner och döttrar i städernas myller? Hur följer man en lärling eller gesäll från bruk till bruk, från mästare till mästare, från stad till stad.

Som vanligt får din artikel gärna handla om:

  • Nya eller nygamla källor – gärna utanför kyrkböckernas trygga värld
  • Metodik – hur du fick fram den nya informationen
  • Liv och död i gamla tider – hur levde dina förfäder och släktingar, och vilka samhälleliga faktorer kom att styra deras livsöden?

Välkommen med ditt bidrag!

Ted Rosvall, årsboksredaktör

Ted rosvallKontakta redaktören

Redaktör för årsboken är Ted Rosvall, tidigare ordförande för Sveriges Släktforskarförbund och känd för sin medverkan som expert i SVT:s "Vem tror du att du är?" och "Arvinge okänd". Kontakta honom för mer information på arsboken@rotter.se

Här kan du läsa mer om hur du skriver för årsboken.