By Eva Johansson den 17 augusti 2024
Kategori: Rötterbloggen

Den spännande släktforskningen

Så roligt det är att bloggkollegan Mats Ahlgrens inlägg här i Rötterbloggen om vicepresidentkandidaten Walz fått så stor uppmärksamhet. Det glädjer mig verkligen. Bra gjort, Mats!
Att folk får upp ögonen för vad släktforskning kan leda till är väldigt bra, det gynnar oss som släktforskar att vi är många som ägnar oss åt det.

Och får man en påminnelse om släktforskningen genom inslag i media, som med Walz nu, så undrar man kanske: hur ska jag komma igång? Och då har Michael Lundholm gjort ett jättebra inlägg här i Rötterbloggen om just detta. Toppen!
Michael skriver att han i nästa blogginlägg ska ta upp hur man går vidare för att lära sig mer, och det ska jag inte föregå. Inte annat än att jag vill propagera för att gå en kurs om du är sugen på att börja släktforska. Både studieförbunden och släktforskarföreningarna håller kurser runt om i Sverige.
På en kurs får du lära dig det som är grunden, hur du läser och tolkar kyrkböckerna.

Kyrkböckerna är våra primära källor, de är centrala för varje släktforskare. Så hur du ska förstå dem är nödvändigt för att inte hamna fel.
Utöver kyrkböckerna finns det en oändlig mängd andra arkivhandlingar som kan ge dig information om dina gamla släktingar, både digitaliserade och ute i arkivhyllorna. Men har du inte hittat släktingarna i kyrkböckerna vet du ju inte vilka de är.

Efter snart 15 år som släktforskare tycker jag fortfarande att det är otroligt spännande och roligt att få ta mig an ett nytt forskningsuppdrag, att forska i socknar där jag inte är van sedan tidigare och om människor som är nya för mig.
Det är så mycket intressant som döljs i arkiven och som kommer fram när en minst anar det.

Det är det här som släktforskning handlar om. Att i en gammal kyrkbok hitta en anteckning från året 1696 om min mormors morfars farfars morfars morfar Anders Jönsson som dog den 17 december detta år i Tåghult i Gunnarps socken i Halland och då var 73 år gammal. Det innebär att han var född omkring 1623. Han var alltså en vuxen man när Halland 1645 blev svenskt. Tanken svindlar. Även om vi är väldigt avlägset släkt så är vi ändå släkt och jag kan känna banden som spänner över flera hundra år, att han och jag och alla däremellan alla är delar av en gemensam helhet. Tack vare släktforskningen. Bildkälla: Arkiv Digital.

Leave Comments