Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Den spännande släktforskningen

Så roligt det är att bloggkollegan Mats Ahlgrens inlägg här i Rötterbloggen om vicepresidentkandidaten Walz fått så stor uppmärksamhet. Det glädjer mig verkligen. Bra gjort, Mats!
Att folk får upp ögonen för vad släktforskning kan leda till är väldigt bra, det gynnar oss som släktforskar att vi är många som ägnar oss åt det.

Och får man en påminnelse om släktforskningen genom inslag i media, som med Walz nu, så undrar man kanske: hur ska jag komma igång? Och då har Michael Lundholm gjort ett jättebra inlägg här i Rötterbloggen om just detta. Toppen!
Michael skriver att han i nästa blogginlägg ska ta upp hur man går vidare för att lära sig mer, och det ska jag inte föregå. Inte annat än att jag vill propagera för att gå en kurs om du är sugen på att börja släktforska. Både studieförbunden och släktforskarföreningarna håller kurser runt om i Sverige.
På en kurs får du lära dig det som är grunden, hur du läser och tolkar kyrkböckerna.

Kyrkböckerna är våra primära källor, de är centrala för varje släktforskare. Så hur du ska förstå dem är nödvändigt för att inte hamna fel.
Utöver kyrkböckerna finns det en oändlig mängd andra arkivhandlingar som kan ge dig information om dina gamla släktingar, både digitaliserade och ute i arkivhyllorna. Men har du inte hittat släktingarna i kyrkböckerna vet du ju inte vilka de är.

Efter snart 15 år som släktforskare tycker jag fortfarande att det är otroligt spännande och roligt att få ta mig an ett nytt forskningsuppdrag, att forska i socknar där jag inte är van sedan tidigare och om människor som är nya för mig.
Det är så mycket intressant som döljs i arkiven och som kommer fram när en minst anar det.

Gunnarp

Det är det här som släktforskning handlar om. Att i en gammal kyrkbok hitta en anteckning från året 1696 om min mormors morfars farfars morfars morfar Anders Jönsson som dog den 17 december detta år i Tåghult i Gunnarps socken i Halland och då var 73 år gammal. Det innebär att han var född omkring 1623. Han var alltså en vuxen man när Halland 1645 blev svenskt. Tanken svindlar. Även om vi är väldigt avlägset släkt så är vi ändå släkt och jag kan känna banden som spänner över flera hundra år, att han och jag och alla däremellan alla är delar av en gemensam helhet. Tack vare släktforskningen. Bildkälla: Arkiv Digital.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Karl och Vilma Sundbom
Hur bör man börja släktforska? Del 1
 

Kommentarer 3

Stefan Simander lördag, 17 augusti 2024 07:47

Ja, visst är det spännande med släktforskning, bland höga och låga, kända och okända personer och trakter!

Ja, visst är det spännande med släktforskning, bland höga och låga, kända och okända personer och trakter! :p
Michael Lundholm lördag, 17 augusti 2024 11:23

Tack Eva. Eftersom jag sedan länge har varit och är aktiv i släktforskarrörelsen och ägnat ett arbetsliv åt utbildning och undervisning så kanske man inte blir alltför överraskad av bloggens fortsättning.

Tack Eva. Eftersom jag sedan länge har varit och är aktiv i släktforskarrörelsen och ägnat ett arbetsliv åt utbildning och undervisning så kanske man inte blir alltför överraskad av bloggens fortsättning.
Eva Johansson lördag, 17 augusti 2024 12:12

Michael: Det låter bra. Sådana inlägg behövs. Vi som har släktforskat ett tag kanske inte tänker på att nybörjarna kan ha nytta av att guidas in i släktforskningen. Att man lär sig göra rätt från början är viktigt.

Michael: Det låter bra. Sådana inlägg behövs. Vi som har släktforskat ett tag kanske inte tänker på att nybörjarna kan ha nytta av att guidas in i släktforskningen. Att man lär sig göra rätt från början är viktigt.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 september 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
512 inlägg
Mats Ahlgren
322 inlägg
Ted Rosvall
266 inlägg
Helena Nordbäck
246 inlägg
Anton Rosendahl
245 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg