By Eva Johansson den 27 juli 2024
Kategori: Rötterbloggen

En hästgård?

Det fanns många olika sorters gårdar under de sekel vi släktforskar. För ett tag sedan stötte jag på ett för mig helt nytt begrepp: hästhemman. Det står i en bouppteckning:

Kan du läsa att Anders Hansson bodde på kronoskatte hästhemmanet nr 12 1/2 mantal Hvellinge (Vellinge i Skåne)? Så står det, och att det var ett hästhemman nämns i fler arkivhandlingar. Bildkälla: Arkiv Digital.

Ett hästhemman var inte en hästgård som vi är vana vid idag. I stället var det ett hemman som skulle bekosta en kavalleriofficers häst under Indelningsverkets tid. När jag googlade på detta hittade jag till Kävlingebygdens Släktforskares hemsida med information om detta och utgår ifrån att den stämmer.
Tidigare har jag bara stött på vanliga rusthåll och augmenthemman i kyrkböckerna, plus officersboställen av varierande sort. Där jag bor nu är på jord som tillhört ett cornettboställe på 1700-talet.

Att gården i Vellinge var en kronoskattegård innebär att det var en gård som tidigare tillhört kronan, dvs staten, men som genom skatteköp kunnat friköpas av bonden.
Att kunna få fram information om gårdar där släkten bott tycker jag är intressant. I samma släkt som Anders Hansson tillhör finns också en familj på ett mensalhemman. Det bloggade jag om 2017.

Leave Comments