Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

En hästgård?

Det fanns många olika sorters gårdar under de sekel vi släktforskar. För ett tag sedan stötte jag på ett för mig helt nytt begrepp: hästhemman. Det står i en bouppteckning:

boupp1806

Kan du läsa att Anders Hansson bodde på kronoskatte hästhemmanet nr 12 1/2 mantal Hvellinge (Vellinge i Skåne)? Så står det, och att det var ett hästhemman nämns i fler arkivhandlingar. Bildkälla: Arkiv Digital.

Ett hästhemman var inte en hästgård som vi är vana vid idag. I stället var det ett hemman som skulle bekosta en kavalleriofficers häst under Indelningsverkets tid. När jag googlade på detta hittade jag till Kävlingebygdens Släktforskares hemsida med information om detta och utgår ifrån att den stämmer.
Tidigare har jag bara stött på vanliga rusthåll och augmenthemman i kyrkböckerna, plus officersboställen av varierande sort. Där jag bor nu är på jord som tillhört ett cornettboställe på 1700-talet.

Att gården i Vellinge var en kronoskattegård innebär att det var en gård som tidigare tillhört kronan, dvs staten, men som genom skatteköp kunnat friköpas av bonden.
Att kunna få fram information om gårdar där släkten bott tycker jag är intressant. I samma släkt som Anders Hansson tillhör finns också en familj på ett mensalhemman. Det bloggade jag om 2017.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Öland – kan det vara något
Att få veta
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 oktober 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
516 inlägg
Mats Ahlgren
323 inlägg
Ted Rosvall
267 inlägg
Helena Nordbäck
248 inlägg
Anton Rosendahl
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Michael Lundholm
10 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg