Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Välkommen till Västerås 2025!

I augusti nästa år hoppas jag får se er här i Västerås. Då arrangerar vi i Västerås Släktforskarklubb Släktforskardagarna den 23-24 augusti. Välkommen hit!
Själv är jag inte med i den arbetsgrupp som nu arbetar för fullt med planeringen, men vi i styrelsen får vid varje styrelsemöte en uppdatering av läget. Så vi känner oss i högsta grad delaktiga.

Under tiden fram till den aktuella helgen ska jag då och då här i Rötterbloggen berätta om vad som händer och även ge tips på andra besöksmål när ni ändå är i trakten. Så nu blir det reklam.

Det jag tror är det som händer närmast är att vi snart öppnar möjligheten att boka monter, vilket sker den 1 november.
Håll koll på hemsidan www.sfd2025.se.
Redan nu är några föredragshållare bokade och fler är på gång. Det kommer att bli många intressanta föredrag att välja mellan.
Mässan hålls i två idrottshallar på Rocklundaområdet, i Västerås Arena och Mälarenergi Arena, som ligger alldeles intill varandra. Kommer du med tåg är det lätt att ta bussen dit och här i Västerås går bussarna ofta. Vi som bor i den östra stadsdelen kan vissa perioder under dagen ta en buss var sjunde minut.
Kommer du från Stockholm så rekommenderar jag tåg, det tar strax under en timme att åka hit.

Mitt första tips om besöksmål: Anundshög
De flesta av oss som släktforskar blir intresserade av historia, det faller sig naturligt. Och i och omkring Västerås finns det verkligen många spår från historien. Många fornlämningar, men också mycket annat. Fornlämningar är ju knappast aktuella för den som släktforskar, men intressant ändå.
En väldigt fin plats som jag varmt rekommenderar är Anundshög, Sveriges största gravhög. Den ligger mycket lättillgängligt strax öster om stadsbebyggelsen. Gå upp på toppen (det finns en trappa) och blicka ut över nejden! Lite svindlande, det kan jag lova.
Intill den stora gravhögen finns också några mindre högar och flera skeppssättningar.

Anundshog

Anundshög. Egna bilder och en bild tagen av Mikael Karlsson.

Så småningom blir det mer reklam för Västerås.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Är dopböckerna verkligen alltid att lita på?
 

Kommentarer 4

Aina Wallström lördag, 26 oktober 2024 10:11

Hej Eva!
Vad trevligt med reklam för Västerås, min födelsestad där jag bodde mina första 19 år (föräldrarna bodde där i ca 60 år)! Anundshög var ett återkommande utflyktsmål i småskolan, så det måste jag självklart återbesöka. Jag kommer ihåg att det verkligen var hisnande som du beskriver, att stå på toppen, som nioåring. Ja, Västerås var en fin stad att växa upp i men tyvärr har jag inga övriga anor där, med tanke på hur tidigt biskop Johannes Rudbeckius startade kyrkbokföringen, 1620-talet. Inte att förglömma biskopinnan Malin Hising, Rudbeckius fru.
/Aina Wenneberg Wallström

Hej Eva! Vad trevligt med reklam för Västerås, min födelsestad där jag bodde mina första 19 år (föräldrarna bodde där i ca 60 år)! Anundshög var ett återkommande utflyktsmål i småskolan, så det måste jag självklart återbesöka. Jag kommer ihåg att det verkligen var hisnande som du beskriver, att stå på toppen, som nioåring. Ja, Västerås var en fin stad att växa upp i men tyvärr har jag inga övriga anor där, med tanke på hur tidigt biskop Johannes Rudbeckius startade kyrkbokföringen, 1620-talet. Inte att förglömma biskopinnan Malin Hising, Rudbeckius fru. /Aina Wenneberg Wallström
Eva Johansson lördag, 26 oktober 2024 11:34

Aina: Välkommen hit nästa år! Jag håller med om att det är fint här, vi trivs väldigt bra. Johannes Rudbeckius och Malin Hising ska jag återkomma till. Mina barn har dem i sitt släktträd på sin farmors sida.

Aina: Välkommen hit nästa år! Jag håller med om att det är fint här, vi trivs väldigt bra. Johannes Rudbeckius och Malin Hising ska jag återkomma till. Mina barn har dem i sitt släktträd på sin farmors sida.
Håkan Gelin lördag, 26 oktober 2024 11:51

Hej
Jag har min uppväxt i Västerås som inte var så exploaterad då som i dag. Anundshög var en ofta återkommande punkt i min ungdom. Jag var på Anundsloppet på cykel många år. En folkfest på den tiden med många stjärnor. Det var Sveriges mest internationella landsvägslopp på cykel på 1950 talet. Så bekant och välkänd ute i Europa där de stora starka cykelländerna tävlade om att få åka i Västerås. Första loppet var 1939.
Det finns även en spännande labyrint i närheten.
//Håkan G

Hej Jag har min uppväxt i Västerås som inte var så exploaterad då som i dag. Anundshög var en ofta återkommande punkt i min ungdom. Jag var på Anundsloppet på cykel många år. En folkfest på den tiden med många stjärnor. Det var Sveriges mest internationella landsvägslopp på cykel på 1950 talet. Så bekant och välkänd ute i Europa där de stora starka cykelländerna tävlade om att få åka i Västerås. Första loppet var 1939. Det finns även en spännande labyrint i närheten. //Håkan G
Eva Johansson lördag, 26 oktober 2024 12:32

Håkan: Hoppas du kommer till oss nästa år. Den forntida labyrinten vid Tibble finns kvar och är lätt att hitta om man följer den markerade fornstigen söderut från Anundshög. Vid Anundshögs kafé finns en modell av labyrinten.

Håkan: Hoppas du kommer till oss nästa år. Den forntida labyrinten vid Tibble finns kvar och är lätt att hitta om man följer den markerade fornstigen söderut från Anundshög. Vid Anundshögs kafé finns en modell av labyrinten.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
26 oktober 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
518 inlägg
Mats Ahlgren
324 inlägg
Ted Rosvall
267 inlägg
Anton Rosendahl
249 inlägg
Helena Nordbäck
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Michael Lundholm
11 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg