By Eva Johansson den 26 oktober 2024
Kategori: Rötterbloggen

Välkommen till Västerås 2025!

I augusti nästa år hoppas jag får se er här i Västerås. Då arrangerar vi i Västerås Släktforskarklubb Släktforskardagarna den 23-24 augusti. Välkommen hit!
Själv är jag inte med i den arbetsgrupp som nu arbetar för fullt med planeringen, men vi i styrelsen får vid varje styrelsemöte en uppdatering av läget. Så vi känner oss i högsta grad delaktiga.

Under tiden fram till den aktuella helgen ska jag då och då här i Rötterbloggen berätta om vad som händer och även ge tips på andra besöksmål när ni ändå är i trakten. Så nu blir det reklam.

Det jag tror är det som händer närmast är att vi snart öppnar möjligheten att boka monter, vilket sker den 1 november.
Håll koll på hemsidan www.sfd2025.se.
Redan nu är några föredragshållare bokade och fler är på gång. Det kommer att bli många intressanta föredrag att välja mellan.
Mässan hålls i två idrottshallar på Rocklundaområdet, i Västerås Arena och Mälarenergi Arena, som ligger alldeles intill varandra. Kommer du med tåg är det lätt att ta bussen dit och här i Västerås går bussarna ofta. Vi som bor i den östra stadsdelen kan vissa perioder under dagen ta en buss var sjunde minut.
Kommer du från Stockholm så rekommenderar jag tåg, det tar strax under en timme att åka hit.

Mitt första tips om besöksmål: Anundshög
De flesta av oss som släktforskar blir intresserade av historia, det faller sig naturligt. Och i och omkring Västerås finns det verkligen många spår från historien. Många fornlämningar, men också mycket annat. Fornlämningar är ju knappast aktuella för den som släktforskar, men intressant ändå.
En väldigt fin plats som jag varmt rekommenderar är Anundshög, Sveriges största gravhög. Den ligger mycket lättillgängligt strax öster om stadsbebyggelsen. Gå upp på toppen (det finns en trappa) och blicka ut över nejden! Lite svindlande, det kan jag lova.
Intill den stora gravhögen finns också några mindre högar och flera skeppssättningar.

Anundshög. Egna bilder och en bild tagen av Mikael Karlsson.

Så småningom blir det mer reklam för Västerås.

Leave Comments