Eva2024 webbEva Johansson är skribent, författare och släktforskare till yrket. Hon bloggar här på Rötter och är en stående skribent i magasinet Släkthistoriskt Forum. Foto: privat.
Sommarens ledighet är perfekt för släktforskningsprojekt. Att skriva om sin släkt är populärt och kan resultera i en digital skrift eller tryckt bok. Här delar Eva Johansson, författare till boken Skriv för din släkt!, med sig av sina bästa tips för att skapa en uppskattad släktbok.

1. Börja med kapitlen

En bra början är att göra en disposition med ungefärlig kapitelindelning och innehåll.

Det blir ett stöd för skrivandet och kan hjälpa dig framåt. Det ger också struktur åt boken, så att allt inte kommer i enda röra.

Anteckna i en lista vad du vill ha med i din släktbok. Börja med att skriva under någon av rubrikerna i listan, sedan är du igång med skrivandet. Listan kan du sedan fylla på när du gör nya fynd i din släktforskning.

2. Skippa inledningen till en början

Svårt att komma igång? Hoppa över inledningen och börja att skriva om det du tycker är mest intressant. I din textfil i datorn kan du skriva precis i den ordning du själv vill och flytta om texter efteråt.

Skriv medan du släktforskar, det är då du har alla detaljer färska i minnet om just den släktgren du håller på med. Detaljer gör texten mer levande.skriv or din slaktSkriv för din släkt finns sedan tidigare som e-bok, nyligen släpptes den uppskattade handboken i tryckt format.

3. Skriv för dina läsare,
inte för andra släktforskare!

Tänk på att inte använda ord som bara släktforskare förstår. Förklara begrepp som du tror att alla inte känner till men som du ändå vill använda.

Om du vill citera en gammal text från en arkivhandling så citera bara några få meningar. Berätta i stället vad det hela handlar om, det underlättar för en läsare som inte är van att tolka stora mängder äldre text.

4. Skapa variation i texten

Växla mellan spännande händelser och övergripande beskrivningar, mellan detaljer och sammanfattningar. Då blir det variation i texten.

Om du i din släkt mest har skötsamma personer som inte gett så mycket avtryck i arkivhandlingarna, så skriv om det. Om de flesta levde liknande liv, t ex som bönder, så välj ut en familj och berätta i detalj om deras liv. Sedan kan du skriva mer sammanfattande om andra familjer.

5. Låt dig inspireras av andra!

Läs biografier och andra släktforskares släktböcker för att se hur andra skriver och vad de skriver om. Just nu är släktforskning kanske populärare än någonsin och många, både romaner och faktabaserade böcker bygger idag helt eller delvis på släktforskning. 

Fler tips finns i boken Skriv för din släkt! av Eva Johansson. 

Läs mer om boken i Rötterbokhandeln

Annonser