En liten by


Överallt finns de, små byar, som funnits under längre eller kortare tid. Ibland kan vi se att de kommit till på senare tid, när odlarna tagit ny mark i bruk, ibland de de funnits länge. En del byar kan man se att de funnits men sedan har de av olika skäl försvunnit, ibland beroende av olika sjukdomar, eller också emigrerade alla och byn dog ut.

Det finns hur mycket historia som helst att berätta om var och en av dessa byar, oavsett hur länge de funnits. Och finns de kvar idag, så kan det vara än mer intressant. Hur man berättar kan naturligtvis variera, det beror ju på hur mycket information det finns.  Jag tänker på alla de små häften som fanns förr, ofta utgivna av någon hembygdsförening eller liknande sammanslutning.  Jag vet inte hur många sådana som getts ut, men det finns ett stort antal i Genealogiska Föreningens bibliotek har jag sett.

Sedan kan man, i dessa datoriserade tider, fundera på hur många som vågar satsa på ett sådant gammalmodigt sätt som en tryckt bok. Jag hör berättelser om att sådana antika saker som böcker inte kommer in i vissa hem, de är otympliga, de samlar damm och det är inte bra för allergiker och andra liknande argument. Nu gäller det ju, tack och lov, inte alla hem, så det finns säkert en möjlighet att sprida information genom en tryckt bok.

Bild från GFs bibliotek, taget av författaren

Jag har, förutom att blogga och släktforska, också förmånen att få vara med och besluta om satsningar som sker genom Arvid Lundbäcks Stiftelse, som tar emot ansökningar en gång om året. Genom denna stiftelse så kommer jag i kontakt med olika personer och ser olika utfall av beviljade ansökningar. Och just nu kan jag se resultatet av en sådan ansökan. Jag sitter med en intressant bok, som har det något underliga namnet Kvek.   100 sidor om den lilla byn Kvek, som ligger i Fröslunda socken i nuvarande Enköpings kommun.

Det är Charlotta Medin som sammanställt mycket intressant information, och även om man inte har den minsta kontakt med den lilla byn så är det intressant att se vad som finns beskrivet, från 1300-talet och tills nu. Det är berättelser om hur byn utvecklas och vilka beslut som fattats av andra än byborna, det är berättelser om olika personer, alltifrån de pojkarna som fick möjlighet att studera och blev präster, till många andra som levt och verkat i eller av byn.

Det blir också till viss del en bra utbildning om olika områden som berört byn, allt från änkekonservering till olika typer av skiften och även om den upprustning som skett av byn, genom hembygdsföreningens försorg.   Mycket att läsa och intressant är det.

Nu är inte detta det enda resultatet av stiftelsens verksamhet, men det finns en gemensam sak med de stöd som delas ut och det är att resultaten kommer Genealogiska föreningen till del, så snart står boken om Kvek på en bibliotekshylla hos föreningen.  Många kommer att kunna läsa den, både nu och framöver, och ta del av all den kunskap som finns i den.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Tio år som bloggare på Rötter
Karl och Ruth Boström
 

Kommentarer 3

Ann-Christin Magnusson den fredag, 12 januari 2024 18:28

Vad glad jag blir när du förespråkar att det även ska finnas alster i pappersform!!! Det är ju otroligt bra att vi lätt kan hitta information via datorn men böckerna/häftena behövs verkligen också. Inte bara när strömmen gått. Att bläddra i ett häfte ger sammanhang och överblick på ett annat sätt. Självklart ska man uppmuntra till publicering på nätet men rätt vad det är slutar den som är webmaster, webbleverantören blir uppköpt eller nerlagd, man missar GDPR-regler, man missar upphovsrätt, med mera.

Glada hälsningar
Ann-Christin
som tillsammans med folk från Ahla byalag håller på med fastighetsforskning - ska bli något på papper 2025 eller så...

Vad glad jag blir när du förespråkar att det även ska finnas alster i pappersform!!! Det är ju otroligt bra att vi lätt kan hitta information via datorn men böckerna/häftena behövs verkligen också. Inte bara när strömmen gått. Att bläddra i ett häfte ger sammanhang och överblick på ett annat sätt. Självklart ska man uppmuntra till publicering på nätet men rätt vad det är slutar den som är webmaster, webbleverantören blir uppköpt eller nerlagd, man missar GDPR-regler, man missar upphovsrätt, med mera. Glada hälsningar Ann-Christin som tillsammans med folk från Ahla byalag håller på med fastighetsforskning - ska bli något på papper 2025 eller så...:D
Gäst
Gäst - Charlotta Medin den måndag, 22 januari 2024 22:50

Tack Mats Ahlgren och Arvid Lundbäcks stiftelse för bidrag till tryckning av min bok om Kvek.
Det har varit helt fantastiskt att forska om Kvek.

Boken går att beställa på https://www.solentro.se/publish/medin-charlotta/kvek
Den finns även på Adlibris och Bokus, men där är den dyrare.

Tack Mats Ahlgren och Arvid Lundbäcks stiftelse för bidrag till tryckning av min bok om Kvek. Det har varit helt fantastiskt att forska om Kvek. Boken går att beställa på https://www.solentro.se/publish/medin-charlotta/kvek Den finns även på Adlibris och Bokus, men där är den dyrare.
Gäst
Gäst - Charlotta Medin den tisdag, 23 januari 2024 13:44

Kvekgården utgör miljö i SVTs Historien om Sverige. Nils Dacke sitter och filear fisk och Helena av Skövdes svärson mördas där och hon rider på pilgrimsfärd mot Jerusalem.

Kvekgården utgör miljö i SVTs Historien om Sverige. Nils Dacke sitter och filear fisk och Helena av Skövdes svärson mördas där och hon rider på pilgrimsfärd mot Jerusalem.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
2 Maj 2024

Captcha bild