God Jul!

julkort JennyNyström PD

Hoppas ni alla har en riktigt fin jul, hemma eller var ni än befinner er. Fast jag vet förstås att det inte alltid är så. Firar du julen i ensamhet hoppas jag att den är självvald. Själva firar maken och jag med barn och barnbarn, precis som vi brukar.

Julkortet ovan är ett av många som Jenny Nyström målat. Hon är nog den konstnär vi mest förknippar med julen.  Jenny Nyström föddes i Kalmar 1854 och anses vara den som gav jultomten ett ansikte. Det var hon som började måla jultomten så som vi är vana att se den idag, med vitt skägg och röd tomteluva. Redan som barn flyttade Jenny Nyström till Göteborg. Hon gifte sig med Daniel Stoopendaal och 1893 föddes sonen Curt som hade tänkt bli läkare men så småningom övergick till att följa sin mor i hennes yrkesarbete som julkortsmålare.

Detta är nionde gången jag gör ett blogginlägg vid jultid här i Rötterbloggen. Jag trodde det skulle bli tionde eftersom jag började blogga i januari 2014. Men det visade sig att jag inte skrev något blogginlägg vid julen 2015 och nu minns jag inte varför.
Övriga jular har jag nog oftast skrivit om människor jag hittat under min släktforskning som antingen fötts, dött eller gift sig på någon av julhelgens dagar. I år blir det inte så, jag hittar ingen mer just nu. De allra flesta i mina släktträd är ju inte födda eller har dött på julen. Vi får se om jag har någon ny julanknyten upptäckt att komma med nästa år.

Som arbetande uppdragsforskare kan det ibland bli stressigt. Det går aldrig att veta i förväg hur lång tid en släktutredning till en kund tar, för det beror ju på vad som är möjligt att hitta. Åtminstone i de flesta fall, men vissa kunder beställer avgränsade eftersökningar som är lättare att planera.
I somras hade jag flera större släktutredningar på gång och jobbade mycket så nu har jag i stället tagit ett par veckors semester före jul. Det har verkligen varit toppen, att inte behöva stressa så mycket som det vanligtvis blir före jul. Nu har jag i lugn och ro kunnat fundera över julklappsinköpen till barnbarnen och fått till lite julstämning här hemma. Plus lite släktforskning som jag ska ge bort så småningom, som jag skrev om i förra blogginlägget.

Så här års känns det så självklart att tänka tanken "vart har tiden tagit vägen?". Det var ju alldeles nyss det var jul förra året. Ett år går så fort numera. Nu när jag närmar mig 70-strecket är ju ett år bara 1/70 av mitt liv men när jag var 20 var det 1/20 av livet. Vilken skillnad!
Så är det nog för barnen också. När jag säger att "vänta lite, jag kommer om en stund" så är den stunden mycket längre för barnet än för mig. Det sa min ene son till mig någon gång när han var i skolåldern. Jag har kloka söner, ska ni veta.

Apropå tid så känns det också som att jag inte alls har bloggat i tio år, utan började mer nyligen. Men mer om det senare, jag måste nog uppmärksamma tioårsjubileet om några veckor. Då får jag se till att skriva något klokt om tidens gång.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Leta på olika sätt
Tomtar på loftet
 

Kommentarer 4

Ann-Christin Magnusson den lördag, 23 december 2023 10:33

God Jul till dig också!
Och tack för alla intressanta och lärorika blogginlägg. Som jag säkert uttryckt i tidigare sammanhang så tycker jag att alla ni bloggare är så kloka och kunniga och, inte minst, generösa med vad ni hittar och vad ni lärt er genom åren.
Om ni har någon "grupp" för er bloggare så får du gärna dela med dig av min uppskattning av det arbete ni lägger ner. Men jag kan ju så klart skriva till var och en också.

Även om det är lätt att läsa (förutom längden på raderna, brrr) så fordras det säkert en hel del tid att skriva ner. Plus att jag misstänker att du och de andra plötsligt 'bara måste' kolla upp något man hänvisar till. Blir ju lätt så när vi vet att man får försöka vara så sann som möjligt. Vad nu sanning är. Och vad minne är. Får fundera på det när jag slår in de sista julklapparna nu (till barnbarn så klart, vi andra har ju "allt").

God Jul och Gott Nytt År
från
Ann-Christin i södra Halland

God Jul till dig också! Och tack för alla intressanta och lärorika blogginlägg. Som jag säkert uttryckt i tidigare sammanhang så tycker jag att alla ni bloggare är så kloka och kunniga och, inte minst, generösa med vad ni hittar och vad ni lärt er genom åren. Om ni har någon "grupp" för er bloggare så får du gärna dela med dig av min uppskattning av det arbete ni lägger ner. Men jag kan ju så klart skriva till var och en också. Även om det är lätt att läsa (förutom längden på raderna, brrr) så fordras det säkert en hel del tid att skriva ner. Plus att jag misstänker att du och de andra plötsligt 'bara måste' kolla upp något man hänvisar till. Blir ju lätt så när vi vet att man får försöka vara så sann som möjligt. Vad nu sanning är. Och vad minne är. Får fundera på det när jag slår in de sista julklapparna nu (till barnbarn så klart, vi andra har ju "allt"). God Jul och Gott Nytt År från Ann-Christin i södra Halland
Eva Johansson den tisdag, 26 december 2023 22:20

Ann-Christin: God fortsättning! Tack för fina ord! Det är för er läsare vi skriver. I en blogg blir det en stor blandning av högt och lågt, långt och kort. Det är roligt att få dela med mig av det jag lär mig under släktforskningens gång. Andra kan ju ha nytta av det som jag har nytta av.
Jag ska kolla textstorleken, om den går att ändra så att raderna blir kortare.

Ann-Christin: God fortsättning! Tack för fina ord! Det är för er läsare vi skriver. I en blogg blir det en stor blandning av högt och lågt, långt och kort. Det är roligt att få dela med mig av det jag lär mig under släktforskningens gång. Andra kan ju ha nytta av det som jag har nytta av. Jag ska kolla textstorleken, om den går att ändra så att raderna blir kortare.
Anton Rosendahl den lördag, 23 december 2023 15:28

God jul till dig också och tack för intressanta blogginlägg!

God jul till dig också och tack för intressanta blogginlägg!
Eva Johansson den tisdag, 26 december 2023 22:16

Anton: Tack! God fortsättning!

Anton: Tack! God fortsättning!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild