Mysterium i juletid

Nu är det bara en vecka kvar till jul. Hinner du släktforska mitt i allt julstök? Vid den här tiden på året ska en hinna ordna julklappar till barnbarnen, julstäda, skicka julkort (numera digitala), laga julkorv och allt det där andra som ska göras.
I år bestämde jag mig för att inte ha det så där stressigt före jul utan ta ut lite semester i stället. Då kan jag i lugn och ro hinna med allt jag vill.
Sedan är julen över på några dagar, i barns och barnbarns sällskap, och mellandagarna kommer med lite lugnare takt. Då förväntas vi vara lediga.

Lite släktforskning tar jag mig tid till. Just nu håller jag på med släktforskning i Skåne och där stötte jag på ett litet mysterium tidigare idag.
Jag har en arbetarfamilj i Lund under sena 1800-talet. Mor, far och åtta barn. De bor i Lund några år, efter att ha flyttat in från en landsbygdssocken. Så plötsligt flyttar hela familjen nästan 30 mil till en by i det inre av Småland, där mannen är skriven som hemmansägare på en gård på 1/4 mantal. Vad hände? Hur gick detta till? Det undrar jag. Det var ju inte ett litet hemman de hade.
Två år stannar de i Småland och under den tiden övergår gården i någon annans ägo för de blir inhyse innan de efter dessa två år återvänder till Lund. Där är mannen skriven omväxlande som arbetare och f d hemmansägare. Som anmärkning i husförhörslängden i Lund har prästen då skrivit "Fattig". Innebär det att de fick fattigunderstöd? Eller var det mer att de var så fattiga att de inte betalade skatt? Jag vet inte säkert, men nog måste det väl finnas ett tydligt skäl till att prästen skrivit "Fattig"?

Än så länge har jag bara följt hustruns släktgren bakåt, så mannens bakgrund vet jag inte något om än. Han var född i Skåne men kanske hade han ändå ärvt gården i Småland. Det återstår att se om han hade släkt där, om det är lösningen på gåtan.
Hustruns släkt kommer från fattiga backstugusittare, fattighushjon och ogifta mödrar i flera generationer bakåt, så därifrån kommer knappast ett sådant arv.
Om det nu var ett arv? Fanns det på den tiden, 1870- och 1880-talen, sådana lotterier som vi har idag där man kan bli miljonär? Eller var kanske maken en skicklig kortspelare som spelade till sig gården från en Smålandsbonde på besök i Lund? Jag har verkligen ingen aning.

gard2

En gård i Småland som jag fotograferade på en släktforskningssafari 2012. Det är alltså inte den aktuella gården som jag skriver om, den låg långt ifrån denna gård. Bilden ska bara illustrera mitt blogginlägg. Och visst är detta en fin gård? Eget foto.

När jag möter sådant här, sådant som sticker ut och inte får sin omedelbara förklaring, då blir jag verkligen nyfiken. Det är inte alls säkert, kanske inte ens troligt, att jag någonsin får ett svar på denna gåta.
Den här släktutredningen ska bli en present så småningom och kanske vet mottagaren något om detta, från någon gammal skröna i släkten. Vi får se.

Så mycket spännande en kan råka på när en släktforskar...

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Edla Eriksson
Nya resurser i nygammal handbok
 

Kommentarer 2

Stefan Simander den söndag, 17 december 2023 07:02

Spännande med gåtor, samtidigt som man vill lösa dem förstås!
God Jul och Gott Julstök i ditt juleliga kök!

Spännande med gåtor, samtidigt som man vill lösa dem förstås! God Jul och Gott Julstök i ditt juleliga kök! :)
Eva Johansson den söndag, 17 december 2023 12:17

Stefan: Visst vill en lösa alla släktgåtor... Tack detsamma, Stefan!

Stefan: Visst vill en lösa alla släktgåtor... Tack detsamma, Stefan!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild