Nytt sökverktyg i Chicago

JUSTERAD Tillie and Gottfrid

Det fanns en tid då Chicago var Sveriges tredje stad, med fler svenskfödda än Malmö ... Helt lätt har det inte varit att släktforska i denna metropol, men av och till kommer det nya databaser som underlättar sökandet. En färskt sådan resurs är

Illinois, Cook County, Birth Certificates, 1871-1949

med 3 285 271 namn, kanske 1 miljon födelseposter. Uppgifterna i denna databas kommer ifrån själva födelseattesterna och är generöst indexerade. Förutom barnets namn och födelsetid är följande uppgifter sökbara:

  • Födelseort
  • Faderns namn
  • Faderns ålder/födelseår
  • Faderns födelseort
  • Moderns namn
  • Moderns ålder/födelseår
  • Moderns födelseor

Så här kan en post se ut - denna gäller Hazel Gunilda Johnson:

Hazel

Ingressbilden föreställer Hazels föräldrar, Mathilda (1863-1949) och Gottfried (1872-1955) , som kom till Amerika 1885 respektive 1891.

Det ovanliga är uppgiften om föräldrarnas födelseort, som sällan brukar finnas med i databaser av det här slaget, men som definitivt öppnar nya möjligheter. Det går alltså att söka på alla möjliga svenska ortsnamn och få fram ledtrådar till försvunna personer som kanske har ändrat sina namn intill oigenkännlighet, men som tack vare födelseorten ändå kan identifieras.

Födelseorten är förstås "skakig" - ofta felstavad och ofta ungefärlig. I det här exemplet står det att båda föräldrarna är födda i Falköping, men i själva verket var de ifrån Slöta församling nästan en mil utanför staden. Man måste med andra ord söka kreativt och med många olika stavningsalternativ.

Lägg märke till att födelseattesten för Hazel - det är den lilla flickan på bilden nedan - har registrerats först 1943, en så kallad "delayed birth" - i det här fallet försenad med 40 år. Långt ifrån alla födslar blev ordentligt registrerade, inte ens i en storstad som Chicago. För att få pass, pension, röstkort och mycket annat är man i USA tvungen att kunna producera en födelseattest. Om den saknas hos myndigheterna kan den rekonstrueras i efterhand, med hjälp av vittnesmål från barnmorska, grannar eller släktingar. 

Clarence Blanch and Hazel

Denna utmärkta databas hittar du hos FAMILYSEARCH.ORG - en gratisresurs som generöst ställs till vårt förfogande av Family History Library i Salt Lake City, Utah.

 Ancestry.com har en liknande men inte lika informationsrik databas vid namn: Cook County, Illinois, U.S., Birth Certificates Index, 1871-1922.

Lycka till!

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Gårdsliv vid Magelungen
Strövtåg
 

Kommentarer 1

Gäst
Gäst - Steve den torsdag, 07 oktober 2021 01:17

Frimurarsamhället har förvandlat mitt småföretag till ett företag på flera miljoner euro, jag äger en mycket liten restaurang i Amerika här i Los Angeles, men sedan jag gick med i frimureri har de stöttat mig med 14 miljoner euro och med bra idéer som har förändrat min liv, frimureri samhället tror att pengar inte kan göra dig rikare men bra idéer med rätt människor gör dig rik mäktig och berömd, detta är vår herre Supreme nummer +16573540459 e -postadress lordfranksupremefreemasons@gmail.com om du har tur och du accepteras var bara glad i samhället och vet att du är med rätt personer.

Namn: Steve från USA

Frimurarsamhället har förvandlat mitt småföretag till ett företag på flera miljoner euro, jag äger en mycket liten restaurang i Amerika här i Los Angeles, men sedan jag gick med i frimureri har de stöttat mig med 14 miljoner euro och med bra idéer som har förändrat min liv, frimureri samhället tror att pengar inte kan göra dig rikare men bra idéer med rätt människor gör dig rik mäktig och berömd, detta är vår herre Supreme nummer +16573540459 e -postadress lordfranksupremefreemasons@gmail.com om du har tur och du accepteras var bara glad i samhället och vet att du är med rätt personer. Namn: Steve från USA
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
7 Maj 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
493 inlägg
Mats Ahlgren
307 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
238 inlägg
Anton Rosendahl
235 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser