Sommarminne

Sommarminne, visst finns det många sådana. En del tänker på väder, sol när man jobbar och regn när man är ledig, eller kanske tvärtom. Den svenska sommarens väder brukar vara ett bra samtalsämne, och visst är det fantastiskt att det tycks bli mindre regn att berätta om när minnena börjar bli lite suddigare, det var ju bättre förr.

Ett sommarminne från i år är det som hände i söndags, något jag nämnt i tidigare blogg, en sejour på Ölands museum, Himmelsberga. Det var med spänning som vi satte oss ner i en del av kaffestugan och funderade på vad som skulle hända. Museet lockade med Öland-Amerika dagen och vi tänkte oss en del frågor om emigranter. Sex stycken laddade släktforskare i en ny miljö, och det som vi lärde oss ganska snabbt var att ett friluftsmuseum är beroende av vädret. Strax efter öppningen kom det ett rejält skyfall, och tillströmning av besökare var minst sagt låg.

Men vad hände då, jo det var ju fler som inte hade så mycket att göra så kökspersonal kom ut och körde ett antal frågor, om sin släkt och deras bakgrund. Vi hamnade i generalmönsterrullor, kyrkböcker, dödboken och en massa andra källor. Där satt de i mitten och sex stycken datorer fick jobba, eller rättare sagt sex forskare. Det gick ju bra, och tiden flöt på bra, det gjorde också regnmolnen som försvann i fjärran och sedan började invasionen.

Det tog aldrig slut, en fick svar och då stod det två till och väntade, framför var och en av oss. Det var inte bara emigrantfrågor, även om det var flest sådana, utan det var frågor om gamla kort som ingen visste vad de visade, det var frågor om den senaste DNA-tekniken och mycket mer. DNA frågorna fick också bra svar eftersom det fanns specialister på det i vårt gäng. Naturligtvis kunde inte alla få ett svar på just sina emigranter, men några svåra fall var det som löstes upp.

Fri bild från Unsplash, tagen av Ferdinand Stohr

Emigranter från mitten på 1860-talet är inte alltid så lätt att hitta, det var inte så många uppgifter som skrevs ner av de amerikanska myndigheterna och kontakta man inte en svensk kyrka så finns det knappast spår av dem. Lasse kom med ett namn, amerikaniserat var det, och kanske kunde det börja på K, Kj, S, Sj eller något liknande en gång i tiden. Nu var det till att börja spåra och det gick väl så där till en början med. Resa mellan USA och Kanada ställer till det. Men en trolig syster skulle kunna vara en ledtråd och plötsligt så fanns där en notis i en tidning om hennes bröllop. Bra, där brukar familjen nämnas, och då kan man komma vidare.

Men när tidningsägaren gifter sig, efter första fruns bortgång, med en ur personalen, då ska det vara ett så litet och lugnt bröllop så ingen utom prästens fru och den blivande makens vän, var närvarande. Där försvann den möjligheten, och det såg mörkt. Men en liten notis om att den nu välbärgade systern fått ett tråkigt besked om sin bror, gav ledtrådar.  Det började synas ett ljus i tunneln, och så småningom så blev det mesta synligt. Mamma hette Eva Andersson i Sverige, stod det. Inte direkt ovanligt, men nu kom det fram att hon var född 1844. Liten avsmalning av sökfältet.

Än bättre blev det av att yngste sonen fanns i ett register med fullt namn på mamman, Eva Albertina. Inte lika vanligt så till slut gick det att lösa gåtan, och det blev klart att det amerikanska namnet ursprungligen börjat med Kä. Maken dog 1878, och barnen som föddes i början på 1870-talet syns inte i census 1880, men däremot mamman med ny man och de yngre syskonen.  Inte undra på att det var svårt att hitta kopplingarna, men till slut gick det.

Nog om letandet, kontakterna med människor i en ny miljö är spännande och roligt, samarbete med likasinnade likaså och så blev det ett sommarminne att komma tillbaka till i höst, när kvällarna blir mörkare. När sedan våren kommer så kanske det dyker upp funderingar på om vi kan göra något liknande, kanske i lite annan form, för gensvaret var stort och det gjorde absolut inget att det försvann en söndag, det var det värt.

Sommaren är inte slut, så det kan bli fler sommarminnen att vårda, eller som en person sa till mig, glöm inte att vattna dina minnen, de blir så mycket bättre då.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Hur var vädret?
Släkten runt hörnet... igen
 

Kommentarer 2

Lasse Nilsson den måndag, 24 juli 2023 16:46

Ja, det blev ett riktigt fint sommarminne för en mig också. Efter vårt möte i Himmelsberga satte jag mig i stugan med datorn, för att försöka leta vidare. Plötsligt kom ett mail från dig om att du hittat lite nya uppgifter och sedan ramlade mailen in nästan snabbare än jag hann med att läsa. Vid 23 tiden hade du hittat lösningen som både jag och flera andra gått bet på. Jag kunde sedan själv hitta anfadern i norra Bergslagen och satt uppe till klockan var två på natten och matade in uppgifter i mitt släktträd på Ancestry. Idag fick jag ett meddelande från en för mig okänd person i Kanada som var överlycklig över att på Ancestry nu ha hittat Huldas ursprung som hon letat länge efter. Samtidigt fick jag bl.a ett fint foto på denna Hulda. Visst blev det ett fint sommarminne!
Än en gång Stort Tack för din hjälp och för din trevliga blogg som jag alltid ser fram emot att läsa.

Ja, det blev ett riktigt fint sommarminne för en mig också. Efter vårt möte i Himmelsberga satte jag mig i stugan med datorn, för att försöka leta vidare. Plötsligt kom ett mail från dig om att du hittat lite nya uppgifter och sedan ramlade mailen in nästan snabbare än jag hann med att läsa. Vid 23 tiden hade du hittat lösningen som både jag och flera andra gått bet på. Jag kunde sedan själv hitta anfadern i norra Bergslagen och satt uppe till klockan var två på natten och matade in uppgifter i mitt släktträd på Ancestry. Idag fick jag ett meddelande från en för mig okänd person i Kanada som var överlycklig över att på Ancestry nu ha hittat Huldas ursprung som hon letat länge efter. Samtidigt fick jag bl.a ett fint foto på denna Hulda. Visst blev det ett fint sommarminne! Än en gång Stort Tack för din hjälp och för din trevliga blogg som jag alltid ser fram emot att läsa.
Mats Ahlgren den måndag, 24 juli 2023 16:57

Ja, det var en trevlig uppgift du kom med och tack för dina fina ord.

Ja, det var en trevlig uppgift du kom med och tack för dina fina ord.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild