Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Domstolsarkiv från Sunnerbo härad

Släktforskar du i Sunnerbo härad i Kronobergs län? Då kan du ha nytta av en sökbar databas på www.sunnerbo.nu.

dombok

Den som släktforskar kan ha mycket nytta av vad andra släktforskare gjort och delar med sig av. T ex register och sökbara avskrifter av arkivhandlingar. Om detta har jag skrivit i en artikel i senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum. Där nämner jag bl a hemsidan med avskrifter från Sunnerbo häradsrätts arkiv 1565-1716 och andra liknande resurser som är tillgängliga på nätet.

www.sunnerbo.nu finns sökbara avskrifter av arkivhandlingar från Sunnerbo häradsrätt. Databasen innehåller:
- saköreslängder från 1565-1602
- domböcker från 1603-1699
- småprotokoll från 1704-1716

Sidan drivs av Lars-Ola Stare och Martin Brandt men flera andra har bidragit med avskrifter och annat. I artikeln hade jag missat Martin Brandts namn, men rätt ska vara rätt. Äras den som äras bör.
Martin Brandt har berättat att det är Lars-Ola Stare som står för idén att göra en webbsida av projektet och att Martin Brandt själv står bakom själva hemsidan och är den som har tagit fram sökfunktionerna. Men projektet är deras gemensamma och de har planer på att innehållet ska växa.
Ett samarbete som fungerar mycket bra, vad jag kan se, till fromma för oss släktforskare. Det kan vi vara tacksamma för.

Innehållet på hemsidan gäller alltså tiden t o m 1716. Har du släktforskat i kyrkböckerna och har personer i ditt släktträd som levt då kan det alltså vara idé att söka i databasen. Jag antar att det är sällan som barn förekommer i domstolsarkiven så det gäller nog mest om du har gamla släktingar som varit vuxna under denna tid.
Kyrkböckerna är ju grunden i släktforskningen men i flera socknar i Sunnerbo härad är den äldsta kyrkboken från 1600-talet, så säkert är det en hel del av er som hittat släktingar från denna tid.
Själv har jag nästan bara släktforskat i Ryssby och Berga socknar, plus lite i några andra socknar, i Sunnerbo härad. Men några av personerna har jag fått träff på vid sökningar i denna databas.

Så här ser det ut vid en sökning
I exemplet här har jag sökt på ortnamnet Ottersnäs som ligger i Ryssby socken och där jag har flera personer i ett släktträd. Som resultat får jag en lista på flera förekomster av Ottersnäs i databasen och kan klicka mig vidare till var och en av dessa.

Sunnerbo

Bilden visar en träff i en dombok från 1689. Texten som visas är avskriven rad för rad från domboken. I texten är mitt sökord markerat. Ovanför avskriften får jag en direktlänk till dombokssidan hos Arkiv Digital. (Skärmdump från www.sunnerbo.nu)

AD

Här är den rätta dombokens högra sida hos Arkiv Digital, den sida där jag fått träff på Ottersnäs. Tack vare att avskriften är gjord rad för rad kan jag läsa i originaltexten, vilket också är ett bra sätt att träna på 1600-talets handstil, som inte alltid är så lätt att tolka. Den Jöns Bengtsson som nämns här är dock inte någon av de personer jag söker. Bildkälla: Arkiv Digital.

Domböcker är särskilt intressanta för att det är där vi får mer kunskap om förfädernas och förmödrarnas liv, inte bara när och var de föddes, levde och dog. En sökbar databas som denna är en bra och lättillgänglig ingång i domstolsarkivets handlingar.
Som alltid gäller ju att komma ihåg att det är en avskrift så läs därför i originalkällan. I sökträffarna finns direktlänkar till Riksarkivets digitala forskarsal eller Arkiv Digital.
Vissa luckor finns i avskrifterna och på hemsidan finns en undersida om hur du själv kan bidraga och fylla i luckorna.

Jag vill poängtera att detta är ett exempel av flera liknande projekt. I tidningsartikeln nämner jag fler och jag är säker på att det finns en hel del andra där släktforskare delar med sig.

Vill du tipsa om en liknade databas eller ett register på nätet så gör gärna det i en kommentar här.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Det går utför
 

Kommentarer 6

Carin Olofsson den lördag, 29 juni 2024 09:42

Martin Brandt har även gjort sajten Luggude-Wiki tillsammans med Torbjörn Jerlerup. Den är inte lika sökbar som Sunnerbo-sajten, men har man anorna i nordvästra Skåne finns det mycket intressant att hitta där.

Martin Brandt har även gjort sajten [url=https://luggude.slektforskning.se/wiki/]Luggude-Wiki[/url] tillsammans med Torbjörn Jerlerup. Den är inte lika sökbar som Sunnerbo-sajten, men har man anorna i nordvästra Skåne finns det mycket intressant att hitta där.
Eva Johansson den lördag, 29 juni 2024 10:19

Carin: Tack för tipset!

Carin: Tack för tipset!
Gäst
Gäst - Martin Brandt den lördag, 29 juni 2024 10:25

Luggude-Wikin underhålls inte längre, men jag använder fortfarande själv materialet ibland. Vissa av funktionerna på den sidan har gått sönder med åren - men den är fortfarande användbart

/Martin

Luggude-Wikin underhålls inte längre, men jag använder fortfarande själv materialet ibland. Vissa av funktionerna på den sidan har gått sönder med åren - men den är fortfarande användbart :) /Martin
Carin Olofsson den lördag, 29 juni 2024 11:50

Ja, det finns mycket spännande där.

Ja, det finns mycket spännande där. :)
Gäst
Gäst - Martin Brandt den lördag, 29 juni 2024 10:27

En av huvudfunktionerna för Luggude-Wikin var att tillhandahålla avskrifter från materialet för Luggude härad före 1658 från Rigsarkivet i Köpenhamn. Numera finns det digitalserat och tillgängligt gratis för alla - https://arkivalieronline.rigsarkivet.dk/da/other/index-creator/156/1849198/20167158

En av huvudfunktionerna för Luggude-Wikin var att tillhandahålla avskrifter från materialet för Luggude härad före 1658 från Rigsarkivet i Köpenhamn. Numera finns det digitalserat och tillgängligt gratis för alla - https://arkivalieronline.rigsarkivet.dk/da/other/index-creator/156/1849198/20167158
Carin Olofsson den lördag, 29 juni 2024 11:52

Men det är så mycket lättare att hitta och att läsa dokumenten på Luggude-Wikin.

Men det är så mycket lättare att hitta och att läsa dokumenten på Luggude-Wikin. ;)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
1 juli 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
501 inlägg
Mats Ahlgren
312 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
242 inlägg
Anton Rosendahl
241 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser