Ett litet boktips

Bck-med-broar-intill-Blair-Castle-Pembrokeshire-Skottland

Ibland får en korrekturläsare av talböcker rätt intressanta böcker framför nosen. Idag har jag jobbat intensivt med en bok som faktiskt skulle kunna vara intressant för släktforskare: Silverfloden av  Mats Erasmie. Den är andra delen i en trilogi om svensk utvandring till Sydamerika. Den första delen hette Dödskaravanen och handlade tydligen om fattigsvenskar som reste till Brasilien i hopp om en bättre framtid.

Silverfloden börjar en bistert kall vinterdag 1897 i Luleå hos den stränge och förtryckande gruvbolagsdirektören Berzelii. En kris inom gruvnäringen är under uppsegling, men husets äldste son, Gustaf, tänker hellre på att han snart ska få resa till Uppsala för att studera. Han ska läsa matematik och statistik för att så småningom bli bergsingenjör, har hans pappa tänkt sig. Gustaf är inte särskilt intresserad av att bli bergsingenjör, men till Uppsala vill han;  däri är han och gamle pappa helt överens. 

Våren 1898 kommer, och Gustaf reser iväg, med mycket bagage, en prydlig kostym samt hatt, och välputsad nyanlagd mustasch. I Uppsala stiftar unge Gustaf snart bekantskap med ölfester, så kallade 'barmhärtighetshus' befolkade med sköna damer, samt - hasardspel. En tidig gryningstimme, blir vår man i en skum spelhåla presenterad för en absolut nyhet - rouletten! Från den dagen blir inget sig likt med studierna. Gustaf och en kurskamrat jobbar intensivt på att utveckla ett system: de ska spränga kassan på kasinot i Monte Carlo. 

En vacker dag kliver herrarna verkligen av tåget i Monte Carlo, och vi får en förtjusande 'målning' av lilleputtlandet anno 1900. Nu går det förstås inte som det var tänkt med att spränga kassan, och konsekvenserna blir stora. Gustafs kamrat väljer att åka hem med svansen mellan benen, men Gustaf tycker sig bortgjord både i Uppsala och Monte Carlo, och har ingen lust att återvända hem till sin stränge pappa. Istället lyckas han, efter lite förvirring och förveckling, ta sig över till Buenos Aires i Argentina. Han är i det närmaste utfattig när han kliver av båten, men en viss bildning har han ju, och svenskar har gott rykte i Argentina. På diverse irrvägar och genom många intressanta möten, lyckas det Gustaf att komma på fötter igen. 

Skildringen av människor, hamn, hus och restauranger i Buenos Aires är intensiv, och hela boken kryddas dessutom av att verkliga personer passerar igenom den: Gustaf åker på polarexpedition, övertalad av 'den unge Anton Stuxberg', och han har verkligen existerat, astronom och uppfinnare (hans far var för övrigt med Nordensköld på 'Vega'). En kväll när Gustaf är med några vänner på restaurang i Buenos Aires, blir de tilltalade av en ung svensk som försöker underhålla med en gitarr han just köpt. Enligt Gustaf och hans vänner låter det tämligen illa. Den unge mannen med gitarren heter Evert... Efternamnet kan ni säkert gissa! 

En fiktiv berättelse med verkliga miljöer och händelseförlopp i skuggan av verkliga händelser. Dessutom saknas inte humorpoänger! 

Silverfloden är förstås 'Rio de la Plata'.... 

Bilden: en helt annan flod, i Skottland... Foto: författaren (som i all hast bytte bloggämne ikväll och inte hann leta upp något lämpligare foto)

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Träd
Yngve och Agnes Nordin, Skellefteå
 

Kommentarer 2

Mats Erasmie den onsdag, 06 Maj 2020 10:45

Hej Helena
Kul att du läst Silverfloden och att du gör kopplingen till släktforskningen. Mycket av underlaget till alla böcker i trilogin kommer från brev, dagböcker, biografier osv. Allt som skildras har hänt eller skulle kunna hänt såsom jag skildrar det. Hoppas att du också läser första delen, Dödskaravanen. Ungefär 10 000 svenskar gav sig iväg till Brasilien 1891-1910 och de som överlevde hamnade så småningom i Villa Svea, Misiones, Argentina. Jag har fått mängder av mail där folk berättar om sina släktingar som gav sig iväg och hur lite folk vet om deras vedermödor. Kul att kunna bidra lite till att ändra på det. I höstas tillbringade jag nästan tre månader i Villa Svea för research till tredje boken. Träffade massor av svenskättlingar (2:a, 3:e generation) som på flytande svenska med 1800-talsbrytning återgav fantastiska livsöden.
Mvh
Mats Erasmie

Hej Helena Kul att du läst Silverfloden och att du gör kopplingen till släktforskningen. Mycket av underlaget till alla böcker i trilogin kommer från brev, dagböcker, biografier osv. Allt som skildras har hänt eller skulle kunna hänt såsom jag skildrar det. Hoppas att du också läser första delen, Dödskaravanen. Ungefär 10 000 svenskar gav sig iväg till Brasilien 1891-1910 och de som överlevde hamnade så småningom i Villa Svea, Misiones, Argentina. Jag har fått mängder av mail där folk berättar om sina släktingar som gav sig iväg och hur lite folk vet om deras vedermödor. Kul att kunna bidra lite till att ändra på det. I höstas tillbringade jag nästan tre månader i Villa Svea för research till tredje boken. Träffade massor av svenskättlingar (2:a, 3:e generation) som på flytande svenska med 1800-talsbrytning återgav fantastiska livsöden. Mvh Mats Erasmie
Helena Nordbäck den lördag, 16 Maj 2020 22:24

Hej Mats!
Vad roligt att du sett mitt blogginlägg om din bok! Det var en ren slump att jag fick den under ögonen i mitt jobb som korrekturläsare av inlästa talböcker. Under mina år på Genealogiska Föreningen, publicerade vi ett par artiklar av Dag Retsö, som handlade just om svenskar som utvandrat till Brasilien. I samband med det var det många som hörde av sig till oss med släkthistorier. Jag ska försöka komma ihåg att läsa Dödskaravanen också, som du kanske sett hade jag skrivit lite fel titel i bloggen, men nu är det rättat! Du har ett fantastiskt flöde i det du skriver, engagerande och lättläst på samma gång, mina komplimanger!
Mvh
Helena Nordbäck

Hej Mats! Vad roligt att du sett mitt blogginlägg om din bok! Det var en ren slump att jag fick den under ögonen i mitt jobb som korrekturläsare av inlästa talböcker. Under mina år på Genealogiska Föreningen, publicerade vi ett par artiklar av Dag Retsö, som handlade just om svenskar som utvandrat till Brasilien. I samband med det var det många som hörde av sig till oss med släkthistorier. Jag ska försöka komma ihåg att läsa Dödskaravanen också, som du kanske sett hade jag skrivit lite fel titel i bloggen, men nu är det rättat! Du har ett fantastiskt flöde i det du skriver, engagerande och lättläst på samma gång, mina komplimanger! Mvh Helena Nordbäck
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
11 Maj 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
494 inlägg
Mats Ahlgren
308 inlägg
Ted Rosvall
265 inlägg
Helena Nordbäck
239 inlägg
Anton Rosendahl
235 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
1 inlägg

Annonser