Film och bok om statare

Det är många av oss släktforskare som har statare i släkten. Kanske finns det till och med någon av er som läser detta som är född i en statarfamilj. Statarsystemet var ju kvar ända till 1945.

Vi äldre släktforskare känner säkert till en hel del om statarlivet, så jag ska inte orda så mycket om det. Det var gifta lantarbetare som fick en stor del av sin lön in natura, det var detta som kallades stat. För de allra flesta var det väldigt svårt att ta sig ur att vara statare. I många släkter var man statare i flera generationer.

Något som utmärker statarna är att de flyttade ofta. Många familjer flyttade varje år, i sökandet efter bättre villkor. I min egen släkt har jag inga statare men i släktutredningar till kunder har jag stött på detta då och då. I en familj såg det ut så här när man följer familjen i husförhörslängderna.
Familjens boställen sedan föräldrarna gift sig (faderns yrke inom parentes):
1859–1860: Skästa Husgård i Lillhärads socken (statdräng)
1860–1862: Skarpa Norrgård i Skerike socken (statdräng)
1862–1865: Skarvsta i Skultuna socken (statdräng)
1865–1868: Skåntorp i Skultuna socken (torpare)
1868–1872: Ruttorp i Skultuna socken (daglönare)
1872–1874: Lista i Sankt Ilians församling i Västerås (statdräng)
1874–1875: Skultuna Bruk (stalldräng)
1875–1876: Ekeby i Dingtuna socken (statdräng)
1876–1879: Lista i Sankt Ilians församling i Västerås (statkarl)
1879–1882: Nortuna i Romfartuna socken (statdräng)
1882–1885: Julpa i Romfartuna socken (statdräng)
1885–1886: Kvarnbro i Romfartuna socken (statdräng)
1886–1888: Nortuna i Romfartuna socken (statdräng)
1888–1895: Kävsta i Skerike socken (statdräng)
1895–1896: Lisselberga i Skerike socken (statdräng)
1896–1907: Rustberga i Skerike socken (ladugårdskarl)
Bortsett från eländiga levnadsvillkor så kan man undra hur det blev med skolgången för barnen. Och att aldrig kunna rota sig i ett socialt sammanhang. Inte underligt att de fastnade i sådana mönster.

Vill du veta mer om statare så finns en dokumentärfilm i Sveriges Televisons öppna arkiv, producerad 1995. Filmen heter "Den vita piskan" vilket anspelar på att statarhustrurna skulle mjölka utan ersättning morgon, middag och kväll. Ett tungt och krävande arbete. Det var mannen som anställdes men hustruns arbete ingick. Även barnen tvingades i många familjer att arbeta tidigt, t ex med att plocka bär.

statare1

Det finns också en bok med mycket fakta om statarna. Den heter "Statarliv", gavs ut 2009 (Gidlunds förlag) och består av ett antal artiklar skrivna av forskare inom framför allt historia. Till vänster: Okända statare på okänd gård, troligen i Västergötland. Foto: Carl Victorin.

Statarna var prisgivna åt arbetsgivarna i och med att bostaden ingick i staten, dvs i lönen. De som inte skötte sig kunde bli vräkta. Detta drabbade framför allt de som engagerade sig fackligt i Lantarbetareförbundet och det finns flera exempel på statare som vräkts vid strejker, bl a vid Mörekonflikten 1929.

statare2

Ett vykort från 1907 från Västervåla socken i Västmanland. På detta står det tryckt: "Patron Timm å Engelsberg vräker sina statkarlar med familjer den 19 Aug 1907."

I Sverige finns två statarmuseer (kanske finns det fler?), ett i Skåne och ett i Solna.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Nu händer det
Hipp som happ
 

Kommentarer 5

Stefan Simander den lördag, 29 juli 2023 13:30

Vykort?
Tillverkat under senare tid, antar jag, eller?
Så hårt och eländigt liv så många hade det för inte så länge sedan i Sverige!

Vykort? :p Tillverkat under senare tid, antar jag, eller? ;) Så hårt och eländigt liv så många hade det för inte så länge sedan i Sverige! :(
Eva Johansson den lördag, 29 juli 2023 16:16

Stefan: Sådana vykort tror jag användes för att agitera mot statarsystemet.

Stefan: Sådana vykort tror jag användes för att agitera mot statarsystemet.
Stefan Simander den söndag, 30 juli 2023 10:01

Det låter ju rimligt förstås!

Det låter ju rimligt förstås!
Gäst
Gäst - Rolf Sundberg den måndag, 31 juli 2023 14:00

Apropå bloggens flytt-förteckning, ibland gör statarnas många flyttningar det svårt följa dem i kyrkböckerna, vart och varifrån är inte alltid registrerat.
Litteratur finns ju mycket, i min bokhylla har jag t ex "Statare", utgiven av Nordiska museet och Sveriges radio 1975, och Lo-Johanssons roman "Statarna". Vill även nämna hans "Godnatt Jord", som kom som filmatiserad TV-serie 1979, i regi av Keve Hjelm, då mycket uppmärksammad, ligger nu på SVT Play för att ses när som helst.
Några fler exempel på statarbostäder finns på Skansen i Stockholm och Karlslund i Örebro.

Apropå bloggens flytt-förteckning, ibland gör statarnas många flyttningar det svårt följa dem i kyrkböckerna, vart och varifrån är inte alltid registrerat. Litteratur finns ju mycket, i min bokhylla har jag t ex "Statare", utgiven av Nordiska museet och Sveriges radio 1975, och Lo-Johanssons roman "Statarna". Vill även nämna hans "Godnatt Jord", som kom som filmatiserad TV-serie 1979, i regi av Keve Hjelm, då mycket uppmärksammad, ligger nu på SVT Play för att ses när som helst. Några fler exempel på statarbostäder finns på Skansen i Stockholm och Karlslund i Örebro.
Eva Johansson den måndag, 31 juli 2023 18:35

Rolf: Ja, de flyttade ofta och kanske blev det inte alltid registrerat om de t ex hade halvårskontrakt. Bytte de socken blev det nog oftast inskrivet i husförhörslängden, men det finns säkert en del familjer som försvann.
Tack för tipsen! "Gonatt, Jord" såg jag när den visades och den kan ses om. Ja, det finns nog många fler böcker och de skönlitterära har jag inte nämnt, t ex av Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård och Moa Martinson. De tål att läsas igen.

Rolf: Ja, de flyttade ofta och kanske blev det inte alltid registrerat om de t ex hade halvårskontrakt. Bytte de socken blev det nog oftast inskrivet i husförhörslängden, men det finns säkert en del familjer som försvann. Tack för tipsen! "Gonatt, Jord" såg jag när den visades och den kan ses om. Ja, det finns nog många fler böcker och de skönlitterära har jag inte nämnt, t ex av Ivar Lo-Johansson, Jan Fridegård och Moa Martinson. De tål att läsas igen.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild