Nu händer det

Ibland händer en hel del och ibland ingenting på hur lång tid som helst. Naturligtvis beror på vad vi menar att något händer, och vad som kan intressera oss. Så där kan vi diskutera både det ena eller det andra, men jag kan ju bestämma själv vad jag menar, en förmån som kanske inte alla har.

Och nu kan vi rikta in oss på det som jag känner det har hänt en hel kring sista tiden. En släktforskningsupplevelse tycker jag, och hoppas att du tycker detsamma även om det är inom ett specialområde. Det gäller nyheter inom Genetisk Genealogi, eller släktforskning med hjälp av DNA. Nu släpps nya verktyg och utökningar av resultatsvaren från ett av företagen, FamilyTreeDNA. Och det mesta är centrerat kring Y-kromosomen, den kromosom alla pojkar får från sin pappa och som kan användas för att spåra den raka pappalinjen bakåt, inte bara några 100-tals år utan egentligen till vår historias början. Att gå långt tillbaka ger inte så mycket när det gäller att bygga egna släktträd, men mycket intressant information finns det.

Bild tillhörande författaren

Att Y-kromosomen sedan går att använda för att kontrollera sitt träd är det en del som ser som en förmån, under det att andra tycker det är lite humbug och inte värd kostnaderna. Men det sistnämnda argumentet faller platt nu när Y-information kommer att följa med för alla som redan testat eller kommer att testa autosomalt och finns på FamilyTreeDNA. På varje testad kommer uppgift om en viss nivå på det som kallas haplogrupp, indelningen av Y-kromosomens beståndsdelar, och det går då att se om en gemensam pappalinje finns eller inte.

Det kommer att lyfta in nya delar, som gör det lättare att sortera bort vissa linjer, eller göra det troligt att det som visas är rätt. Det blir en intressant tid framför oss när det kommer att visas och vi får lära oss de bästa sätten att använda det på. För visst finns det en del att lära sig.  När vi lärt oss under en tid så vet vi att det kommer en liknande funktion för mtDNA, det som ger oss den raka mammalinjen, långt tillbaka i tiden. Kan användas på samma sätt som Y och nu kommer det att finnas med utan extra kostnad.

En funktion som släpptes nu i dagarna är den spårningsfunktion som visar hur de som tillhör min haplogrupp vandrat under tidernas gång, för att till slut hamna där jag finns, eller egentligen där min släkt funnits. Visst är det spännande och visst kan det ge upphov till diskussioner, men jag tycker att det vi talade om för 10–15 år sedan nu blir allt mer verklighet.

Det finns mer att berätta om allt detta, men vi kan väl spara en del till Släktforskardagarna i Östersund, hoppas många kommer dit.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Hon vet vad det handlar om
Film och bok om statare
 

Kommentarer 1

Stefan Simander den torsdag, 03 augusti 2023 04:58

ÄNTLIGEN!!!
Sååå roligt och sååå spännande!

ÄNTLIGEN!!! Sååå roligt och sååå spännande! :p
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild