Lokaldrakar

20220426-095352Lokaltidningar

Redan under mina år som storstadsbo, förundrades jag över lokaltidningarnas iver att regna in i brevlådan. Jag har till och med skrivit ett litet kåseri om förvirringen som lätt uppstår, då man i flera olika tidningar kan läsa om 'ett föredrag på tisdag' utan datum. Kommande tisdag eller den som inträffade igår? ( ur Stockholm från Örnet 2009) 

Fenomenet har följt efter ända hit till norra Roslagen, där jag numera bor. Först regnade det in tidningar. Sedan kom det under en dryg månad inga alls. Numera kommer det minst två olika lokaltidningar i veckan. 

Men lokaltidningarna må vara lite förvirrande i sin nyhetsrapportering, det är inte sällsynt med mer djuplodande hembygdsartiklar. Och de är guld värda för en nybo. För någon tid sedan läste jag en artikel om 'hatten i Grisslehamn' som fängslade mig så till den milda grad att jag rivit ur artikeln och sparat den. Om jag får tid, ska jag ta kontakt med författaren och höra om jag får återge delar av texten här i bloggen. 

Idag hittar jag en annan lokal släkt- och hembygdshistoria, som har med det upp-och-nervända ankaret att göra. Ett sådant ankare är Norrtälje kommuns symbol.  Flera inslag med historik om byggnader och platser i Roslagen har också förekommit. Visst är det mycket kungar, härförare och andra 'kändisar', men även lokala bönder och fiskare nämns ibland vid namn och plats. Jag misstänker att ungefär samma typ av artiklar förekommer i alla lokaltidningar i vårt avlånga land. Tyvärr har jag själv inte särskilt mycket släkt i Roslagen, men bor man kvar i något område där ens släkt härjat i århundraden, bör lokaltidningarna vara en möjlig källa till vidare forskning. Kanske kan man kontakta artikelförfattaren och få tips om nya källor. 

Det är förstås massor av annonser i tidningarna, men även dessa kan för en nyinflyttad vara av ett visst intresse. Man vill ju veta vad som finns av service och butiker på bygden! Visserligen är inte undertecknad, som varken har bil eller körkort, så värst beroende av däckservice, men det kan ju finnas andra i ens närhet som är intresserade. 

Dessutom annonseras diverse evenemang i lokaltidningen, och att gå på sådana är ju ett bra sätt att bli bekant med folk. Kanske har man då tur och hittar någon verklig 'inföding' med stora kunskaper om folk och fälador i trakten! 

Lokaltidningen är alltså definitivt värd att bläddra igenom även i nutid. Att gamla lokaltidningar är guld värda, vet de flesta av er redan om. Eller hur? 

 

Bilden: En bunt lokala lokaltidningar. Foto: författaren 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Jag borde ha frågat
Isak Lundmark
 

Kommentarer 1

Ann-Christin Magnusson den onsdag, 27 april 2022 09:36

Hej!
Du har så rätt när det gäller dessa lokala tidningar som i många fall är gratis. Man kan tycka 'att det står ju inget', men om man som du är nyinflyttad, ger det en väldigt bra bild av närområdet, om man har förmågan att se det lite över tid. Tråkigt är det att de är så flyktiga, man kan inte gå tillbaka och leta. Det kan man däremot i de riktigt gamla lokaltidningarna och man hoppas att riksarkivet kan fortsätta sin digitalisering.
Vårhälsningar, Ann-Christin
PS man kan använda lästa dagstidningar att lägga i botten på en pallkrage, innan man fyller på med jord. Ett tips som kanske är användbart för dig som nybliven trädgårdsägare. DS

Hej! Du har så rätt när det gäller dessa lokala tidningar som i många fall är gratis. Man kan tycka 'att det står ju inget', men om man som du är nyinflyttad, ger det en väldigt bra bild av närområdet, om man har förmågan att se det lite över tid. Tråkigt är det att de är så flyktiga, man kan inte gå tillbaka och leta. Det kan man däremot i de riktigt gamla lokaltidningarna och man hoppas att riksarkivet kan fortsätta sin digitalisering. Vårhälsningar, Ann-Christin PS man kan använda lästa dagstidningar att lägga i botten på en pallkrage, innan man fyller på med jord. Ett tips som kanske är användbart för dig som nybliven trädgårdsägare. DS:)
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
4 Maj 2024

Captcha bild