Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Släktforskarhopp

FO-244-0078_stavhopp Garanterat hård landning väntade denne stavhoppare i Sannahed, 1900-1910. Foto: Okänd/Örebro Stadsarkiv

Detta inlägg handlar om hopp, men inte världsrekordsstavhopp i OS, utan hopp över skaklarna och hopp om att lösa gamla släktgåtor med DNA-test.

I det första fallet kom en nära träff upp på min mors sida när ett barnbarn till en släkting nu testade sig. Denna släkting hade, under några år som änkling under 1950-talet mellan sina två äktenskap, gjort en piga i samma by med barn, vilket gav en helt ny okänd släktgren i släktträdet!

Det andra fallet är helt enastående!

Lite inledning: Min far Bertil Evald Torsten* Simander född 1934 i Alva på Gotland, blev av med sin far i släktträdet, Bertil Simander i Rone, när DNA-testande under hösten 2016 visade att det var fel far, trots utpekande från farmor Lisas sida och erkännande från hans egen, och att vi därmed inte tillhörde släkten Simander med ursprung från Simunds på Fårö, som jag utrett under 27 års släktforskande. Efter två års ytterligare DNA-testande och släktforskande, så visade det sig vara Henry Siggelin i Alva, dvs samma socken, som var den biologiska pappan till min pappa, som nu fick tre trevliga halvsyskon, bland annat Allan Siggelin född 1944 vid Stora Ringome i Alva.

Pappa föddes av sin 17-åriga mor Lisa Ström hemma i kökssoffan och växte upp sina sju första år där hos sin älskade morfar Oskar Ström, född sjunde i sjunde 1877,  och Olga Ström, född Pettersson, i en liten stuga på en avstyckad tomt ifrån hennes föräldrahem Stora Kruse, som kallades Rangsarve 1:18 i Alva.

Pappa trodde först alltså att hans morföräldrar var hans egna föräldrar och att hans mor Lisa Ström född 1916 i Alva var hans syster och att hans mostrar och morbröder var hans systrar och bröder.

Den äldsta sonen i den syskonskaran var morbrodern Evald Ström (1910-1948) som dog ogift 37 år ung i Slite. Såväl min far som nyligen bortgångne släktingen Gösta Wigsten trodde att Evald hade en okänd sork/son någonstans.

När jag upptäckte att DNA-träffen Marie Berglund i Visby var ett kusinbarn till min far, så förstod jag till sist efter mycket intensivt sökande att det måste vara hennes far Georg Johansson, numera Kongnok, i Slite som är just Evalds okände son.

Denna kunskap fick George av mig som present på sin 80-årsdag, samt förstås ett DNA-test, som ännu mer bekräftade att det stämde och med BigY700-test har vi dessutom fått raka fädernelinjen på denna Oskar Ströms släktgren också, rakt in i de mörka småländska skogarna, eftersom han var smålänning.

Georg hade också vuxit upp med sin morfar och mormor, liksom min pappa!

Vad har nu detta att göra med min senaste släktupptäckt då?

Jo, när min pappa Torstens morföräldrar Oskar och Olga Ström dog, så såldes 1962 deras lilla stuga i Alva, där pappa ju föddes, till en annan Torsten med efternamnet Andersson, född 1915, och dennes hustru Vera båda ifrån Rone. De hade ett barn, dottern Elsbeth Andersson född 1938 i Rone, gift Simander i Hemse.

Elsbeth, maken och deras dotter Simander fanns ju dels med i min Simander-släktforskning, dels hade de träffat min pappa Torsten i Rone när han hade ärvt sin ”fars” Bertil Simanders ställe där 1978.

Min pappa Torsten hade hört något rykte om att denne andre Torsten Andersson kunde vara en hemlig son till Oskar Ströms 12 år yngre lillebror Gustaf Svensson född 1889, som också flyttat ifrån Småland till Gotland, liksom även deras syster Vendla.

När nu pappas nya halvbror Allan Siggelin träffade Elsbeth Simander på en musiktillställning i Hemse för ett par månader sedan, så berättade han om sin nya halvbror Torsten Simander, som ju Elsbeth kände till sedan tidigare. Allan berättade om detta möte för min far som berättade det för mig.

Det gamla ryktet om eventuellt släktskap kom på tal och Torsten Andersson var ju mycket riktigt född med okänd far när jag kollade det. Gustav Svensson var ju gift 1910-1934 med sin hustru, men bodde i stort sett på samma ställe i Rone! Hmmm….. Hur stor vikt ska man lägga på ett gammalt rykte???

Jag ringde i alla fall till Elsbeth Simander i Hemse och frågade om hon visste något om vem hennes far Torsten Anderssons far var, men det hade hon ingen aning om och hade aldrig kommit sig för att fråga om det heller. Torstens förlossning hade dessutom kostat den 17-åriga modern Ellen Andersson livet i barnsängsåkommor en månad senare!  Så Torsten fick även han växa upp med sin morfar och mormor, precis som min pappa Torsten och Georg!!!

När jag nu erbjöd möjligheten att ta reda på vem hennes farfar var och om hon är syssling/tremänning/a-kusin med min pappa Torsten genom ett DNA-test, så ville hon hjärtans gärna gärna göra det.

När dessutom ytterligare en annan gotlänning  hörde av sig från just Hemse och ville göra ett DNA-test, så kändes det som om det nästan var en högre mening med detta och då bestämde jag och sambon Katinka oss hastigt och lustigt för att fira midsommar hos en vän på det Simanderska urhemmets ö, Fårö, och sedan styra Lilla Blå Pärlan för DNA-topsning i Hemse. Sagt och gjort en kväll i juni.

Båda testen postades i Klintehamn dagen efter. Det andra testet kom fram en dag tidigare och batchades in i FamilyTreeDNA/FTDNA:s labb i Houston i Texas direkt. Elsbeths test däremot försinkades därmed mer än en oliiiiidligt spännande vecka. Typiskt nog…..!

När svaret ÄNTLIGEN kom, tidigt igår morse vid sextiden svensk tid, så hade det dessutom, ännu mer typiskt, uppstått en bugg i deras program, så man inte kunde se DNA-träffarna, utan jag måste mer än otåligt vänta (Firetruck också!) tills klockan blev efter 9.00 där borta, dvs efter kl 16 här, innan jag kunde kontakta deras chat och få det fixat på några sekunder!

Hur gick det då???

Var ryktet sant eller osant???

Fortsättning följer en annan gång…..

Nä, skojar bara!

Näst bästa DNA-träff för Elsbeth Simander blev……

Torsten Simander!!!

Därefter följde vi andra Oskar Ströms DNA-testade släktingar!!!

Ryktet var sant!!!

Bästa träffen var för övrigt en syssling på hennes mors sida.

Jag ringde Elsbeth, som inte har någon dator, och meddelade den osannolikt glädjande nyheten att hon fått en farfar vid dryga 86 års ålder!!!

Dessutom är vi ju nu, till råga på allt, äntligen släkt med EN Simander igen, nämligen hennes dotter.

Slutet gott, allting gott!

Nu undrar vi bara.

Visste Torsten Andersson att han köpte sin farbroders ställe när han köpte avlidne Oskar Ströms hus???

Och faktiskt lite om Gösta Wigstens iakttagelse om den slående likheten med Evald Ström hos en nu också avliden man badande i Hemsebassängen också kan stämma???

Han har ju en son som man kan testa……!

Man vill ju inte dö okunnig, men för all del gärna nyfiken!

😉 😛 <3 "

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Hur bör man börja släktforska? Del 1
Hos kalkpatronen i Kyllaj
 

Kommentarer 2

Maria Timashans fredag, 16 augusti 2024 19:44

Fantastiskt! Vilka upptäckter. Nu litar jag såklart på hur allting hänger ihop men jag kände mig nästan tvungen att rita upp namn och pilar kors och tvärs för att begripa allt. Nå, jag har nog med såna bestyr i egen släkt så jag nöjde mig med att läsa din spännande och hjärtekramande berättelser - tänk att köpa ett hus som en släkting ägt och bott i, och troligen inte känna till det? Slumpar, livet är uppbyggt på det; vem vi träffar och kommer att leva, en kort eller lång tid, är en slump av att vi råkade vara på samma plats ett visst ögonblick. Och så kom släkter att blandas, barn bli till och ibland vet vi allt men många gånger inget. Släktforskning är [nog] min största hobby, och ju mer jag läser om hur andra lyckas finna svar, och jag, ibland, hjälper andra att hitta "någon", desto roligare blir det.

Fantastiskt! Vilka upptäckter. Nu litar jag såklart på hur allting hänger ihop men jag kände mig nästan tvungen att rita upp namn och pilar kors och tvärs för att begripa allt. Nå, jag har nog med såna bestyr i egen släkt så jag nöjde mig med att läsa din spännande och hjärtekramande berättelser - tänk att köpa ett hus som en släkting ägt och bott i, och troligen inte känna till det? Slumpar, livet är uppbyggt på det; vem vi träffar och kommer att leva, en kort eller lång tid, är en slump av att vi råkade vara på samma plats ett visst ögonblick. Och så kom släkter att blandas, barn bli till och ibland vet vi allt men många gånger inget. Släktforskning är [nog] min största hobby, och ju mer jag läser om hur andra lyckas finna svar, och jag, ibland, hjälper andra att hitta "någon", desto roligare blir det.
Stefan Simander tisdag, 20 augusti 2024 06:19

Stort TACK för din fina kommentar Maria! ¨
Jag förstår verkligen att det inte är så lätt att följa med i alla turer i denna berättelse.
Men den är förvisso osannolikt sann!
Visst är det fascinerande med släktforskning i sig, att försöka lägga de olika bitarna i det stora livspusslet och trä ihop trådarna i livets väv.

Stort TACK för din fina kommentar Maria! :)¨ Jag förstår verkligen att det inte är så lätt att följa med i alla turer i denna berättelse. Men den är förvisso osannolikt sann! :p Visst är det fascinerande med släktforskning i sig, att försöka lägga de olika bitarna i det stora livspusslet och trä ihop trådarna i livets väv.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
19 september 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
512 inlägg
Mats Ahlgren
322 inlägg
Ted Rosvall
266 inlägg
Helena Nordbäck
246 inlägg
Anton Rosendahl
245 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg