Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Emigranter eller immigranter

Häromdagen såg en diskussion om det är skillnad på intresset för sina äldre generationer mellan amerikaner och svenskar. Är det så att de som känner sig mer eller mindre svenska trots att de är födda och uppvuxna på andra sidan Atlanten, tänker mer på sina rötter än vad vi gör som bor kvar och har släkten här.

Det var en del intressanta kommentarer, men jag kan inte låta bli att fundera på om det är så att det går att se hur många, och vilka, som tänker på farfars farfar någon gång då och då överhuvudtaget. Vare sig det är här eller i andra länder. Det verkar ju vara så olika på hur släkten betraktas och skiljer det mellan oss och amerikanerna. Att alla amerikaner inte är så intresserade av sin släkt blir uppenbart när jag försöker få svar från de ”over there”.

Det känns ibland helt hopplöst att få svar på enkla frågor om familjen i USA. Att en del kanske är misstänksamma om jag försöker lura till mig ett arv eller om de tror jag ska lura dem, det är en sak, men andra de tycks strunta i sina anor. Och jag förmodar att det är detsamma åt andra hållet. Hur många är egentligen intresserade av sin släkt, utöver de som kallar sig släktforskare. Är det inte så att de flesta egentligen inte bryr sig, varken om historia eller släkt. Det är ju bara döda personer, låt oss hålla oss till de som lever, är svar som kommer då och då.

Och tittar vi på de som är med i släktforskarföreningar så blir vi inte så många intresserade, även om vi dubblar antalet så blir det en ganska liten skara. Fast vi kan kanske lägga till hembygdsföreningarna, då blir det betydligt fler som intresserar sig för det som varit. Men kollar de på släkten eller är det ner grejer, hus och sånt. Jag får nog kolla upp det 😊

Nu är det semestertider, så allt ska kanske inte vara släktforskarrelaterat, men det går att stoppa in lite sånt då också. Passa på att stanna till vid platser som det finns någon koppling till. Ta en liten avstickare från den vanliga vägen och besök en plats som du har med i din släktforskning. Behövs inte så mycket, men det kan ge en något, åtminstone en minnesbild.

Bild av Himmelsberga Norrgård. Fotograf Olaf Meister publiceras enligt CC BY-SA3.0 via Wikimedia commons

Och råkar det vara så att du är på Öland nu på söndag 21 juli, passa på att kolla in Himmelsberga, denna fantastiska plats ungefär mitt på Öland, där det är den stora festen Öland-Amerikadagen. En gammal by, varsamt restaurerad och med många intressanta inslag som gör att det går att se hur det var förr. Under dagen så finns vi där några stycken för att tala om släktforskning i alla dess olika delar, från kyrkbok till amerikanske census, från att gräva i arkiv till att göra ett DNA-test, och allt annat som kan vara av intresse. Vi finns där för att svara på frågor, berätta och vara så där trevliga som bara släktforskare kan. Vi börjar klockan 11 och stänger ner vid 16.  Hoppas vi ses!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Berättelser om de döda
Tips om faderskapserkännanden
 

Kommentarer 1

Carin Olofsson torsdag, 18 juli 2024 10:37

Synd jag inte är på Öland på söndag. Var på Himmelsberga på 1980-talet, men har inte varit där sedan dess. Tyckte det var ett väldigt fint ställe, och jag kan tänka mig att det är ännu bättre nu.

Synd jag inte är på Öland på söndag. Var på Himmelsberga på 1980-talet, men har inte varit där sedan dess. Tyckte det var ett väldigt fint ställe, och jag kan tänka mig att det är ännu bättre nu.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
8 september 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
511 inlägg
Mats Ahlgren
321 inlägg
Ted Rosvall
266 inlägg
Helena Nordbäck
245 inlägg
Anton Rosendahl
243 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg