Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Tips om faderskapserkännanden

Har du en okänd far på 1900-talet i Landskrona i din släkt? Då kanske du hittar honom i Landskrona stadsförsamlings faderskapsbok. Där finns (digitaliserad av både Riksarkivet och Arkiv Digital) erkända faderskap från 1900-talet. I början av boken finns ett register på fäderna, ordnade alfabetiskt.
Volymen är daterad 1927–1951 men där finns även tidigare faderskap, åtminstone från 1918. Det var då vi fick en ny lag om barnavårdsnämnder som hade som uppgift att försöka spåra upp fäderna till ogifta kvinnors barn, för att få dem att betala underhåll.

Eftersom en sådan bok finns i Landskrona stadsförsamlings arkiv borde det väl finnas motsvarande böcker i andra församlingars kyrkoarkiv, men det har jag inte undersökt.

faderskapsbok

Ett exempel från faderskapsboken i Landskrona stadsförsamling. Det först inskrivna faderskapserkännandet är från 1923, trots att volymen uppges gälla för perioden 1927–1951. Barnet Ingemar i notisen avled 2011. Bildkälla: Riksarkivet.

Eftersom den här boken sträcker sig till 1951 har den alltså digitaliserats något av de senaste åren, pga sekretessen på 70 år i Sverige. Så har du släktforskat tidigare och stött på en okänd far kan det alltså vara idé att återuppta sökandet idag. Nya digitaliserade volymer tillkommer hela tiden.
Det jag sett nu är bara boken från Landskrona stadsförsamling när jag släktforskade där här om dagen. Där stötte jag på en flicka född 1938 med ogift mor men prästen har gjort en senare anteckning i församlingsboken med hänvisning till faderskapsboken 1950, alltå betydligt senare än då flickan föddes. Han dröjde alltså tolv år med att erkänna faderskapet.

I Landskrona ingår faderskapsboken i serien "Övriga längder" och har volymbeteckningen G:4. Så leta alltså långt ner i listan över församlingens volymer.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Emigranter eller immigranter
Var drar du gränsen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
8 september 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
511 inlägg
Mats Ahlgren
321 inlägg
Ted Rosvall
266 inlägg
Helena Nordbäck
245 inlägg
Anton Rosendahl
243 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg