Rötterbloggen

Åsikter som uttrycks i Rötterbloggen är skribentens egna och motsvarar inte nödvändigtvis Rötters eller Sveriges Släktforskarförbunds. Har du synpunkter pä innehållet finns möjligheten att lämna en kommentar nedan. Vi påminner om att hålla en god ton.

Glasblåsarna

Att glas görs i Småland vet du säkert, med Orrefors och Kosta Boda i centrum. Den första glashyttan i Kosta startades 1742. Den blev anlagd på gården Dåvedshult i Ekeberga socken. Namnet Kosta kom från de två grundarnas efternamn: Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein.

1745 kom den 14-årige gossen Johan Svensson till hyttan som hyttdräng. Sedermera blev han den förste svenske glasblåsarmästaren. Åtminstone är det vad som sägs i Ida Andersens böcker. Innan han blev glasblåsargesäll på 1750-talet hade man bara haft tyska mästare på glasbruket.
Ida Andersen har skrivit tre böcker med anknytning till Kosta glasbruks tidiga historia. Den första heter "I öxögat" och den bloggade jag om för några år sedan. Där är paret Sissela och Eskil huvudpersoner. Eskil var med och byggde den första hyttan.

De två senare delarna heter "Skörgossen" och "Gesällen". Där är Johan Svensson, senare med efternamnet Berg, en av tre huvudpersoner. De andra två är den tyska glasblåsardottern Elisabeth Schmidt (det var bara tyska glasblåsarmästare på Kosta de första åren) och gästgivardottern Hedvig Gabrielsdotter Agertin. Alla föddes på 1730-talet och levde i Kosta i Ekeberga socken.
Alla tre är historiska personer, alltså människor som har levt här och som finns i kyrkböckerna och i andra arkiv, bl a i domböcker.

glasbruk

Författaren har gjort en dramadokumentär berättelse, med mycket fakta om den här tiden på glasbruket men i romanform med en del hitte-på också. Det är uppenbart att Ida Andersen haft tillgång till både de vanliga släktforskarkällorna och lokala arkiv från Ekeberga hembygdsförening och troligen också Kosta bruksarkiv.
Det som är mest utmärkande med de här böckerna är författarens förmåga att levandegöra människorna som levde på 1700-talet. De är verkligen människor av kött och blod. Ingen är bara ond eller god även om de sinsemellan är mycket olika varandra och har helt olika förutsättningar i livet. Som läsare blir jag verkligen gripen av dem.

Säkert finns det personer i Sverige idag som har dessa i sin släkt och då är böckerna en verklig guldgruva. Men också för oss andra som vill ta del av 1700-talets liv på ett bruk i Småland i olika samhällsklasser. De här tre huvudpersonernas liv kan tyckas ganska odramatiska, men det är de inte.
Jag tycker väldigt mycket om de här böckerna och rekommenderar dem varmt.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Att dra en Walz
Öland – kan det vara något
 

Kommentarer 4

Ann-Christin Magnusson lördag, 03 augusti 2024 10:04

Vädigt bra lästips för alla som är intresserade av historia och människorna som levde! Jag tycker att du skall skicka in ditt lästips även till tidningen Land, som just nu efterlyser lästips från sina läsare i en slags bokstafett. Tror att dessa böcker skulle intressera många av Lands läsare. Adressen är eva.kallstrom@land.se , hon är den som är redaktör för "Kulturkollen".
Glada hälsningar
Ann-Christin

PS. Som gammal bibliotekarie kan man inte låta bli att uppskatta att folk delar med sig av lästips av alla slag. Dina är mera av ett verklighetsnära slag, litteraturkritik är bra, men är en annan sorts lästips. Alla sorter behövs för att det inte bara ska vara de stora förlagens och bokhandelskedjornas stapelvaror som man hör talas om. Nog om detta.
Först ut till ogräset - se'n till läsfåtöljen! DS

Vädigt bra lästips för alla som är intresserade av historia och människorna som levde! Jag tycker att du skall skicka in ditt lästips även till tidningen Land, som just nu efterlyser lästips från sina läsare i en slags bokstafett. Tror att dessa böcker skulle intressera många av Lands läsare. Adressen är eva.kallstrom@land.se , hon är den som är redaktör för "Kulturkollen". Glada hälsningar Ann-Christin PS. Som gammal bibliotekarie kan man inte låta bli att uppskatta att folk delar med sig av lästips av alla slag. Dina är mera av ett verklighetsnära slag, litteraturkritik är bra, men är en annan sorts lästips. Alla sorter behövs för att det inte bara ska vara de stora förlagens och bokhandelskedjornas stapelvaror som man hör talas om. Nog om detta. Först ut till ogräset - se'n till läsfåtöljen! DS
Eva Johansson söndag, 04 augusti 2024 15:33

Ann-Christin: Tack för tipset! Jag ska höra av mig till Land.

Ann-Christin: Tack för tipset! Jag ska höra av mig till Land.
Rolf Brauer söndag, 04 augusti 2024 23:53

Jag har anor i glasblåsare på Kosta. I mitten av 1700-talet kom 3 glasblåsargesäller till Ettarps glasbruk i Halland. " 2 bröder hette Brauer. Laurentius Brauer gifte sig med Ingierd Bengtsdotter och blev sedan glasmästare på Kosta. Brodern har jag inte forskat på men ett svagt minne om att han återvände till Tyskland.

Jag har anor i glasblåsare på Kosta. I mitten av 1700-talet kom 3 glasblåsargesäller till Ettarps glasbruk i Halland. " 2 bröder hette Brauer. Laurentius Brauer gifte sig med Ingierd Bengtsdotter och blev sedan glasmästare på Kosta. Brodern har jag inte forskat på men ett svagt minne om att han återvände till Tyskland.
Eva Johansson måndag, 05 augusti 2024 22:03

Rolf: Intressant! Det får du undersöka mer.

Rolf: Intressant! Det får du undersöka mer.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
18 oktober 2024

Captcha bild

Bloggare

Eva Johansson
516 inlägg
Mats Ahlgren
323 inlägg
Ted Rosvall
267 inlägg
Helena Nordbäck
248 inlägg
Anton Rosendahl
248 inlägg
Markus Gunshaga
122 inlägg
Gästbloggare
31 inlägg
Michael Lundholm
10 inlägg
Stefan Simander
2 inlägg