kollageFå hjälp att hitta dina sydsvenska anor och njut av mäss-myllret i den pulserande storstaden Malmö i slutet av augusti. Bilder: Kvintett utanför Oxie station. Foto: Okänd/Järnvägsmuseet. Malmös ståtliga centralstation. Foto: Apelöga.
Det börjar lacka mot årets släktforskardagar, som äger rum i Malmö den 24–25 augusti. Arrangören vill lyfta fram släktforskningens själ och hjärta, men satsar också på några nya grepp. Här hittar du tips på några av godbitarna du inte vill missa i det fullspäckade programmet.

Sedan de första Släktforskardagarna hölls i Lund 1987 har de varit sensommarens, och årets, stora höjdpunkt inom släktforskar­rörelsen. Mässan har vuxit till att bli den största i Norden och en av de största i världen.

Det vandrande arrangemanget tar i år plats i en annan sydsvensk stad, närmare bestämt Malmö, med Malmö släktforskarförening som värd. Staden, som blev svensk först 1658, har en brokig och spännande historia, något som återspeglas i den stora bredd av ämnen årets föredragsprogram omfattar.

alf johansson webbAlf Johansson. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Vill få nybörjare att upptäcka
släktforskningens själ och hjärta

Malmö är också navet i en tätbefolkad region, vilket bådar för en välbesökt mässa. Arrangören hoppas särskilt kunna locka nybörjare i alla åldrar. Bland annat kommer besökarna att mötas av en välbemannad släktforskarhjälp, med särskilt fokus på nybörjare.

– Efter mycket funderande kring hur vi skulle förhålla oss till släktforskningens nya inriktning bestämde vi oss för att fånga upp släktforskningens själ och hjärta. Glädjen av att rota i arkiv, såväl digitala som av papper. Glädjen av att hitta det man söker och hitta det oväntade, säger Alf Johansson, tidigare ordförande för Malmö släktforskarförening.

Dna trollbinder fortfarande

Hur det kommer att återspeglas i föredragen är kanske inte helt lätt att förutse, men i årets program hittar vi många lockande presentationer.

Flera av dem knyter an till dna-trenden, som fortfarande lockar nya släktforskare, står för häpnadsväckande upptäckter och slår hål på gamla "sanningar". Sandra Englund fick till exempel som barn ofta höra att hon såg utländsk ut, något som förklarades med att det fanns valloner i släkten. Men när hon började släktforska kom en helt annan förklaring fram. I sitt föredrag berättar hon om hur det gick till när hon förstod att hon var av resandesläkt.

bojs webbKarin Bojs i FTDNA:s monter på Släktforskardagarna i Skövde 2022. Foto: Olle Söderström.
Fredrik Mejster, som tillsammans med två kolleger låg bakom den prisade dokumentären Den svenska spermieskandalen i SVT:s Uppdrag granskning, berättar i sitt föredrag mer om hur vi med hjälp av traditionell släktforskning med modern dna-testning kan avslöja tidigare okända släktband och historiska hemligheter.

Släktforskning på tid

Fredrik Mejster och Niklas Hertzman står dessutom i år för ett helt nytt koncept bland föredragen, nämligen ”speedforskning”. En inbjuden gäst kommer att få hjälp, live på scenen, av de snabba experterna med de första stegen i sin släktforskning.

Ett nytt, spännande format står även Åsa Hertzman och Linda Kvist för, då de i sitt föredrag framtidsspanar med fyra inbjudna gäster: Peter Niwong från Sveriges Släktforskarförbund, David Lundgren från Arkiv Digital, David Haskiya från Riksarkivet och Martin Ståhl från Botkyrka kommunarkiv. Det kommer garanterat att bli spännande! I sin monter kommer de dessutom bjuda på kortare föredrag på temat dna-släktforskning. Här hittar du hålltiderna för dessa (länk).

Går du och grunnar på hur din forskning kan levandegöras, kanske i form av en historisk roman, ska du inte missa Petra Nybergs föredrag. Genom att dela med sig av sin erfarenhet av att använda arkivkällor som inspiration för sina egna romaner, får vi tips på hur autentiska händelser och källor kan vävas in i fiktiva berättelser.

foredragshallareNågra av årets föredragshållare: Petra Nyberg, Christopher O`Regan, Anette Sarnäs, Fredrik Mejster, Sandra Englund och Dick Harrison.

Kända namn bland föredragshållarna

Några av föredragshållarna är välkända även utanför släktforskningsvärlden. En av dem är Dick Harrison som håller föredrag om de omfattande häxprocesserna i Malmö och andra sydsvenska landskap som lydde under den danska kronan. Vad utlöste egentligen grymheterna? Kanske kan Dick Harrison ta oss ett steg närmare svaret.

Christopher O’Regan är mästare på att med sina levande berättelser och djupa kunskap ta med oss på en levande resa genom 1700-talets Stockholm. Det gör han även under årets släktforskardagar.

Är du mer intresserad av lokal historia kommer du inte heller att gå lottlös. Besökare ges möjligheten att gå på djupet i både Malmös, Skånes och Danmarks historia och lära sig mer om de unika förutsättningarna för släktforskning som varje område bjuder på genom en mängd olika föredrag. Här hittar du föreläsningsschemat (länk).

Chans att utforska platsen

 dsc6333 mtPildammsparken är en grön oas med intressant historia. Missa inte någon av de guidade vandringarna som utgår från mässhallens entré. Foto: Werner Nystrand.
Behöver du en bensträckare är ett tips att haka på någon av de guidade vandringarna i Pildammsparken som erbjuds i samband med Släktforskardagarna.

Den gröna oasen skapades i samband med den Baltiska utställningen 1914. Tidigare hade dammen som utgör parkens mittpunkt tjänat som stadens vattenreservoar.

Vandringarna utgår ifrån Baltiska Hallens entré kl. 10:00 och 13:00 på lördagen och kl. 11:00 på söndagen.


Mer om Släktforskardagarna i Malmö

I år hålls Släktforskardagarna i Malmö den 24-25 augusti. Malmö släktforskarförening är årets arrangerande förening.

Aktuell information om alltifrån föredrag till biljettköp finns att hitta på Släktforskardagarnas hemsida sfd2024.se.

Följ arrangemanget på Facebook: Släktforskardagarna i Malmö
och Instagram: Släktforskardagarna (@slaktforskardagarna)

Senaste nytt