kulturarvsdagen 2024 med lok och ill 1024x496Kulturarvsdagen är till för att synliggöra den bredd av kulturarv som finns i hela landet. Temat för 2024 är "Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser". Foto: Susanne Nilsson (CC BY-SA)
I helgen, den 6–8 september, hålls kulturarvets temadagar runt om i hela Sverige. Hundratals lokala arrangörer medverkar och bjuder in allmänheten att besöka spännande miljöer och frossa i historia.

Under kulturarvets temadagar visar lokala arrangörer upp hantverk och kulturhistoriska platser och bjuder på berättelser om intressanta personer och händelser. Många har särskilda aktiviteter för barn och vissa erbjuder aktiviteter där besökare får prova på att lära sig ett hantverk eller att testa innovativa lösningar.

Kulturarvsdagen är Riksantikvarieämbetets årliga temadag som ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarvet. Årets tema är "Kulturens vägar, knutpunkter och mötesplatser".

Evenemanget är en del av European Heritage Days och arrangeras i Sverige i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd.

Hitta ett evenemang nära dig

Aktiviteterna genomförs av lokala hembygdsföreningar, museer, kommuner, länsstyrelser, stiftelser och organisationer samt privatpersoner med kulturhistoriskt intresse. 

Klicka på bilden nedan för att komma till hela listan med aktiviteter som är ordnad landskap för landskap. 

kulturarvsdagen karta

Senaste nytt