det sitter i vaggarna sasong tioProgramledarna Rickard Thunér och Erika Åberg. Foto: Maria Rosenlöf/SVT
Om drygt en vecka är tv-programmet Det sitter i väggarna tillbaka. Bland annat kommer vi att få veta mer om livet förr genom en gammal lanthandel, en före detta skola, ett lotshemman och ett trumpetarboställe. Här kan du läsa mer om vad alla sex avsnitt kommer att bjuda på.

Det är dags för den tionde säsongen av SVT:s populära tv-program, där programledaren Rickard Thunér tar hjälp av släktforskning när han berättar om en rad gripande människoöden kopplade till gamla hus. Programledarkollegan Erika Åberg använder sig av gamla byggnadsmetoder för att hjälpa husägarna, som i några fall måste skriva om bostadens historia.

Det blir berättelser om både lotsar och bönder, dessutom en unik direktrapport från 1800-talets slagfält. En och annan historia visar sig dock vara en skröna.

Programserien har premiär på SVT Play söndag 15 september kl 06.00 och i SVT1 kl 20.00 samma kväll. Här är platserna och husen som denna säsong kommer ta oss till:

Hasols gård – Stora Skedvi

I Stora Skedvi i Dalarna ligger en gammal gård med namnet Hasols. Där bor nu Oscar och Emma med sina två små barn. Varför har gården kallats Hasols? Och vilka är personerna på fotografierna de hittat bland den kvarlämnade bråten? Antikexperten Rickard Thunér får leta på minst sagt ovanliga ställen i jakten på svar och det blir en tårfylld resa i gårdens förflutna som går riktigt långt tillbaka i tiden. Byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper paret att återskapa en schablonmålning som prytt väggarna i husets kapprum.

Söndag 15 september, avsnitt 1 

Heinola skola – Kristinehamn

I värmländska Kristinehamn ligger det sedan länge nerlagda skolhuset i Heinola med tillhörande lärarbostad. För tre år sen flyttade det unga paret Joar och Oscar in och började renovera bostaden och nu är de i full gång med skolhuset. Antikexperten Rickard Thunér gräver i arkiven för att ta reda på när skolan egentligen byggdes, och om det finns några elever kvar som kan berätta hur det var på skoltiden. Byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälper till med att laga och fräscha upp skolans gamla dricksfontän.

Söndag 22 september, avsnitt 2

Trumpetarbostället – Bålsta

I den uppländska byn Brunnsta bor Thomas och Katarina på en gård med ett förflutet som bostad för arméns trumpetare. Vad det egentligen innebär och vad som hänt på gården försöker antikexperten Rickard Thunér ta reda på. I sitt sökande finner han en över 200 år gammal ögonvittnesskildring av slagfältets fasor med isande kyla, hunger och död. Byggnadsantikvarien Erika Åberg river en modern walk-in closet och plockar fram originalmurstocken som varit gömd bakom gipsskivor.

Söndag 29 september, avsnitt 3

Lanthandeln Solhem – Spånga

I villaområdet Solhem i Spånga, norr om Stockholm, ligger den gamla lanthandeln där Andrea och Julian bor tillsammans med tre barn. Familjen undrar hur en lanthandel bedrevs förr, i synnerhet under ransoneringstid, och vilka som bott i huset? Antikexperten Rickard Thunér gräver i historien och upptäcker att huset förr gick under ett numera bortglömt namn. För att återställa den pampiga eldstaden i parets sovrum tar byggnadsantikvarien Erika Åberg hjälp av en dekormålare som är expert på att imitera olika stensorter.

Söndag 6 oktober, avsnitt 4

Lotshemmanet i Långvik – Runmarö

I Långvik på Runmarö i Stockholms skärgård ligger en gård som förr beboddes av lotsar, men som numera är en släktgård där familjen Byrström huserar. De undrar över gårdens långa historia och vem som skrivit kärleksbreven som de hittat undangömda på vinden. Antikexperten Rickard Thunér tar hjälp av en släktforskare för att hitta brevskrivaren, samtidigt som byggnadsantikvarien Erika Åberg renoverar fönster på en av gårdens verandor som slitits hårt av havets friska vindar.

Söndag 13 oktober, avsnitt 5

Hoby kulle herrgård – Bräkne-Hoby

Mitt i Blekinge, i Bräkne-Hoby, ligger herrgården Hoby Kulle, där Tove och Benjamin bor tillsammans med dottern Lova, hästar, höns, tuppar och en katt. Platsen är fylld med historia, men frågan är vad som är sant och vad som är rena skrönor. Har det stått ett annat hus på platsen, som brann ner? Hur dog egentligen paret som ska ha byggt huvudbyggnaden? Antikexperten Rickard Thunér har fullt upp i jakten på svar. Byggnadsantikvarien Erika Åberg tar hjälp av ett mobilt sågverk för att få till riktigt hållbara spjälor till ett balkongräcke som sett sina bästa dagar.

Söndag 20 oktober, avsnitt 6

 

Senaste nytt