N83B1075 pressNågon gång runt 1770 beställde Gustaf Fredrik Hjortberg ett porträtt av sig själv, hustrun Anna Helena och de 15 barnen. Även de barn som inte längre var i livet när tavlan målades skulle skymta fram. Originalmålningen hänger idag i Släps kyrka. En kopia finns på Hallands kulturhistoriska museum. Foto: Hallands kulturhistoriska museum.

En gigantisk 1700-talsmålning och 15 barn – men var är ättlingarna? På Hallands kulturhistoriska museum har man med hjälp av släktforskning lyckats hitta nutida släktingar till familjen på en av våra mest berömda målningar. Nu bjuds dessa, tillsammans med allmänheten, in till ett firande av anfaderns 300-årsjubileum.

När museipedagog Inger Alebo vid Hallands kulturhistoriska museum första gången fick se den tre meter långa målningen av Gustaf Fredrik Hjortberg, hans hustru Anna Helena Löfman och deras 15 barn, anade hon inte att hon många år senare skulle sitta försjunken i arkiv och släktforskningsprogram och leta efter nu levade ättlingar till dem. 

Men efter att ha snirklat sig igenom släktled efter släktled har hon nu försökt kontakta de runt 60 släktingar som hon har lyckats spåra. För de allra flesta, även för dem som haft släktforskare i familjekretsen, var anfadern Gustaf Fredrik Hjortberg en helt ny bekantskap.

Nu får dessutom de nyfunna Hjortbergssläktningarna möjlighet att – tillsammans med allmänheten – ytterligare bekanta sig med denne Hjortberg. Hallands kulturhistoriska museum anordnar nämligen en temadag, med visningar och musik, med anledning av att det i höst är 300 år sedan Hjortberg föddes.

Genom evenemanget och de nya släktkontakterna hoppas museet kunna sprida kunskapen denne excentriske person och hans gärningar och se till att minnet av kan leva vidare genom släktleden.

Från skeppspräst till
banbrytande läkare

Vem var då mannen med de många barnen som så elegant lät måla sitt familjeporträtt?

Gustaf Fredrik Hjortberg (1724-1776) föddes i Göteborg, utbildade sig till präst och utsågs, efter tre resor till Kina som skeppspräst för Ostindiska kompaniet, till kyrkoherde i Släps och Vallda socknar i norra Halland 1754.

Han kom att sätta sin prägel på trakten de följande 22 åren, inte bara i sitt ämbete utan även som vetenskapsman, orgelbyggare, utvecklare av jordbruksmaskiner, urmakare, veterinär, båtbyggare, lantbrukare, uppfinnare, författare och inte minst som läkare. Han tog emot patienter från hela Norden och använde sig bland annat av elektricitet för att bota deras krämpor.

Någon gång runt 1770 beställde Hjortberg ett porträtt där inte bara han, utan hela hans familj med hustrun Anna Helena och de 15 barnen, skulle vara med. Även de barn som inte längre var i livet när tavlan målades skulle skymta fram. På den stora målningen syns även favorithusdjuret, lemuren Macki, och spår av några av Hjortbergs alla verksamheter. Originalmålningen, som öppnar ett fönster mot upplysningstiden och det halländska 1700-talet, hänger idag i Släps kyrka. En kopia finns på Hallands kulturhistoriska museum.

Efterlyser hans tillhörigheter

Men trots att inga goda idéer saknades denne Hjortberg blev han mot slutet av sitt liv skuldsatt. Bland annat hade han behövt låna pengar till bygget av ett kyrktorn. Vid hans död tvingades hans änka sälja allt. 

– Alla dessa samlingar, vetenskapliga instrument, böcker, maskiner med mera spreds för vinden. Om någon äger något som de vet tillhört Gustaf Fredrik Hjortberg eller hans familj, eller har spännande upplysningar om dem, så skulle vi vara jättetacksamma om de hör av sig till mig så att vi kan kartlägga och fotografera, säger Inger Alebo.

inger aleboInger Alebo efterlyser Hjortbergs tillhörigheter för att museet ska kunna dokumentera dem. Foto: Hallands kulturhistoriska museum.

Temadag på Hallands
kulturhistoriska museum

Lördagen den 28 september hyllar Hallands kulturhistoriska museum Gustaf Fredrik Hjortberg. Det görs genom visningar av tavlan och med en välklingande kvällskonsert i Rikssalen då Jakob Lindberg, en av vår tids främsta lutenister, spelar musik från Hjortbergs tid.

Museipedagog Inger Alebo ger glimtar ur Hjortbergs liv och serverar ett litet kulinariskt smakprov a la 1700-talet i pausen. Under dagen kan hela familjen delta i en tävling med Hjortbergtema inne på museet.

Läs mer om evenemanget här

Kontaktuppgifter till Inger Alebo: inger.alebo@museumhalland.se, tel: 0340-828 37.

Senaste nytt