Fam Andersson i USA EMI 0262Att få höra en släktings inspelade röst är förstås en dröm i uppfyllelse för många släktforskare. Här syns den svenskättade familjen Anderson i Texas, USA, 1927. Foto: Okänd fotograf/Örebro Stadsarkiv.
En av de största samlingarna i Utvandrarnas hus består av tusentals timmar med intervjuer med svenskamerikaner, inspelade på kassettband under 1900-talet. För att få reda på hur materialet på bästa vis kan göras strukturerat och sökbart bjuds nu intresserade in till ett hackathon.

Omkring 3 000 av den första generationens svenska invandrare intervjuades av Svenska Emigrantinstitutets arkivarie Lennart Setterdahl under hans resor i USA under 1960–1990-talen.

Intervjuerna finns hos Stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet, vars uppdrag är att samla in, bevara och tillgängliggör arkivmaterial och litteratur om den svenska emigrationsepoken.

Emigrantinstitutet, som håller de största samlingarna i Norden om den svenska utvandringen, finns i Utvandrarnas hus i Växjö och är en del av paraplyorganisationen Kulturparken Småland.

900 intervjuer har digitaliserats

Sedan några år tillbaka har omkring 900 av intervjuerna digitaliserats av Emigrantinstitutet. Inte minst för släktforskare är detta en oerhört spännande källa och paralellt med digitaliseringsarbetet är det nu dags att lösa nästa uppgift, som är att göra materialet tillgängligt för allmänheten.

Men hur fångar man informationen i tusentals timmar av ljud, och hur kan man göra den strukturerad och sökbar?

Bjuder in till hackathon

För att få in idéer kring detta bjuder Kulturparken Småland i samarbete med Linnéuniversitetet in till ett hackathon på temat transatlantiska röster. 

Tid: 10 september 2024, kl 09.30-22.00
Plats: Utvandrarnas Hus, Kulturparken Småland, Växjö.

Läs mer och anmäl intresse för att delta här

Senaste nytt