tva boknyheter 2024Två efterlängtade böcker släpps i samband med Släktforskardagarna i Malmö. "Följa John: Släktforska i utvandrarnas spår" och "Släktforska i Danmark".
I år släpper Sveriges Släktforskarförbund två efterlängtade boknyheter, som hjälper släktforskare att ta sig utanför vårt lands gränser. Boksläppen sker i Sveriges Släktforskarförbunds monter under Släktforskardagarna i Malmö, där du även kommer att kunna träffa författarna.

Om bara några dagar invigs Släktforskardagarna i Malmö. I Sveriges Släktforskarförbund och Rötterbokhandelns monter kommer besökarna bland annat att mötas av två helt nya publikationer. 

Släktforska i Danmark är den självklara handboken för dig med rötter i vårt sydliga grannland och Följa John: Släktforska i utvandrarnas spår är guiden för dig med släkt som emigrerat till USA och Kanada.

Följ i släktingarnas spår
på andra sidan Atlanten

Att följa släktingarna som emigrerade till USA och Kanada är inte alltid det lättaste. Följa John: Släktforska i utvandrarnas spår vänder sig framför allt till alla de släktforskare som försöker hitta släktens försvunna emigranter.

Den är en handfast guide för dig som vill kasta dig ut i alla amerikanska sajter och databaser, men bjuder också på inspiration och konkreta exempel. Ted Rosvall, som tillsammans med Anna-Lena Hultman är bokens författare, berättar mer:

– I alla de exempel Anna-Lena och jag tagit fram finns det tips och metoder att ta till sig. Kanske passar några av dem in på just ditt emigrantärende. Kanske får du här de aha-upplevelser som gör att du kommer ur återvändsgränderna och ut på det stora informationshavet igen. Följa John kan också njutas som en samling ”detektivberättelser”, samtliga försedda med det vi alla önskar oss – a happy end!

ted rosvall 2024 nyTräffa Ted Rosvall i Sveriges Släktforskarförbunds monter under årets Släktforskardagar. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

Ted Rosvall kommer att dyka upp i Sveriges Släktforskarförbunds monter under rubriken "TED talks" på lördag kl. 13:00-14:00 och på söndag kl. 13.30-15:00. Det blir förstås bokprat och boksignering i första hand, men i mån av tid delar han också gärna med sig av tips och goda råd för emigrantforskning.

Missa inte heller hans spännade  föredrag Från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf – som behandlar ett annat av hans expertområden, nämligen Europas kungahus. Föredraget hålls på söndag kl. 12:30 (Sal F120).

Upptäck dina danska rötter

kaj jensenKaj Jensen. Foto: privat.Släktforskare med rötter i Sveriges sydliga landskap har ofta även rötter i Danmark. Men vad som hände släktingarna efter eller innan de passerade sundet som skiljer de nordiska grannländerna åt blir inte alltid utrett.

Det vill Kaj Jensen ändra på med sin bok Släktforska i Danmark. I den ger han läsaren en översikt över grunderna för släktforskning i Danmark på distans. Bland annat delar han med sig av olika metoder och resurser för att utforska de danska släktbanden och vägleder dig genom din forskningsresa.

Kaj Jensen kommer att finnas tillgänglig i Sveriges Släktforskarförbunds monter lördag kl.10:00-11:00 och söndag kl. 9:00-10:00. Missa inte heller hans föredrag som äger rum på lördag kl. 12:30 (Sal F80).

Tips: Även Torben Albret Kristensen ger en introduktion till de viktigaste databaserna för släktforskning i Danmark i sitt föredrag Databaser i Danmark för släktforskare, som hålls på söndagen kl. 14:00 (i F40).

Fler aktiviteter i förbundets monter

Inom kort kommer vi att lägga ut mer information om vad som kommer att hända i Sveriges Släktforskarförbunds monter tillsammans med tidpunkter att hålla reda på. Håll utkik här på Rötter!

 

 

Senaste nytt