trio
Har du bläddrat i alla kända fotoalbum och konstaterat att det är lite tunnsått med bilder på dina släktingar? Ge inte upp så lätt! De här nio tipsen på samlingar och databaser kan ge dig helt nya porträttfynd.

På nätet vimlar det av bildsamlingar. På miljontals porträtt blickar kända och okända personer tillbaka på oss. Tack vare museer, arkiv och föreningars oförtröttliga arbete finns även en en hel del kunskap bevarad om många av personerna på de inskannade fotografierna. Det gör fantastiska släktfynd möjliga.

Här har vi samlat våra nio bästa tips på var du kan göra släktfynd i form av fotografier på nätet:

1. Porträttfynd

portrattfynd

rotter.se/faktabanken/portrattfynd

Sveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd är ett nätbaserat porträttarkiv där visitkorts- och kabinettsfotografier har samlats sedan 2002. I dagsläget finns närmre 270 000 porträttbilder att söka släktingar bland.

Ett väl genomtänkt system för katalogiseringen gör att det faktiskt kan vara möjligt att hitta släktingar bland de många gånger anonyma porträtten. 

2. Digitalt Museum

digitala museet2
digitaltmuseum.se

Digitalt Museum är en webbportal där museerna kan göra sina samlingar tillgängliga för alla intresserade. Nästan alla de större (och många av de mindre) museernas bildsamlingar finns i dag på Digitalt Museum – men inte alla! Ha därför för vana att titta i listan över anslutna museer. Hittar du inte museet du söker där kan det vara så att de har sitt bildarkiv digitaliserat på någon annan plats.

Genom Digitalt Museum har exempelvis Nordiska museet delat med sig av en fantastisk mängd bilder på både äldre fotografier och föremål ur samlingarna. Bohusläns museum, Vänersborgs museum och Upplandsmuseet är exempel på andra museer som gjort stora bildsamlingar tillgängliga.

3. Svenskt Porträttarkiv

portrettarkiv1

porträttarkiv.se

Merparten av porträttbilderna i databasen Svenskt Porträttarkiv har entusiasten Omar Henriksson skannat in från porträttgallerier i bokform som gavs ut i mängder under 1900-talets första decennier.

Får du en träff på en släkting får du ofta en mängd personhistoriska uppgifter på köpet, då en kort biografi var standard i den här typen av publikationer. Det kan till exempel röra sig om porträttgallerier från olika landskap eller yrkesutövare i ett avgränsat område.

En funktion som hjälper släktforskare att effektivisera sitt porträttletande är att det går att ladda upp sitt släktträd i form av en GEDCOM-fil. Det ska automatiskt generera träffar på porträtterade personer i släkten, förutsatt att de finns med i databasen och att uppgifterna matchar varandra.

4. Riksarkivet/Krigsarkivet

forskarsalen1
sok.riksarkivet.se/digitala-forskarsalen


Under Riksarkivets rubrik Specialsök hittar du länken till Krigsarkivets porträttsamlingar (länk) med porträtt ur arméns och flottans samlingar. Här hittar du främst officerare. Uppgifterna från porträttsamlingarna är sökbara och kopplade till de skannade porträtten. Arméns porträttsamling innehåller även ett antal porträttfotografier av civila kvinnor och män.

I Digitala forskarsalen finns även ett Ämnesområde som heter Fotografier (länk). Under den hittar du bland annat privata samlingar och släktarkiv som innehåller digitaliserade bildsamlingar. Här finns också ingångar till Krigsarkivets porträttsamlingar och några andra militära porträttsamlingar.

Under ämnesområdet Brott och straff i Digitala forskarsalen hittar du sökdatabasen Frigivna straffarbetsfångar 1876–1939 (länk), med tidiga porträttfotografier på dömda brottslingar.

5. Hembygdsportalen

hembygd2
www.hembygd.se


Hembygdsportalen är webbplatsen som bland annat samlar digitaliserade material från Hembygdsförbundets föreningar.

Så kommer du till bildsamlingarna: Börja med att söka upp den hembygdsförening du tror kan ha material som rör din släkt. Klicka sedan på länken Utforska platsen uppe till höger på föreningens presentationssida. Då får du upp en kartfunktion, utifrån vilken du kan hitta bilder på bygdens platser och människor. Du kan även fritextsöka, antingen i hela landet eller i föreningens eget material.

Det är inte alla föreningar som har laddat upp digitaliserat material. Men i de fall det finns är det en potentiell guldgruva för släktforskare. I bästa fall finns inte bara intressanta bilder utan även berättelser, vittnesmål eller historiskt skvaller som kan ge ledtrådar till olösta gåtor i din släktforskning.

6. Kringla

kringla1
www.kringla.nu


I Riksantikvarieämbetets söktjänst Kringla hittar du information om fornlämningar, byggnadsminnen, kyrkor, föremål och inte minst fotografier från en mängd kulturarvsinstitutioner.

Anledningen till att du ska söka i Kringla är att den söker av flera bildsamlingar på samma gång. Det är i första hand en söktjänst som länkar vidare till den ursprungliga källan på webben. Ofta är källan Digitalt Museum, men Kringla söker dessutom av en del bildsamlingar som inte hittas i Digitalt Museum.

I Kringla hittar du allt material som levererats till K-samsök, som fungerar som ett slags infrastruktur för museer och arkiv som vill göra sitt bildmaterial sökbart via nätet. Sökresultatet visas både i en lista och på en karta.

7. Carlotta

samlingar.goteborgsstadsmuseum.se/carlotta/web

Carlotta är ett informationssystem som liknar Digitalt Museum. Tjänsten ger museer möjlighet att tillgängliggöra sina samlingar digitalt. Systemet ägs idag av Statens museer för världskultur. Bland museerna som använder Carlotta finns Göteborgs stadsmuseum, Helsingborgs museer, Kulturen i Lund, Malmö museer, Vänermuseet i Lidköping, Norrbottens museum, Ájtte och Rörstrands museum.

En del av det som finns i Carlotta levereras samtidigt till K-samsök (se punkt 6), vilket gör det sökbart i Kringla. Men inte alla. Tyvärr går det inte att söka i alla de anslutna museernas databaser samtidigt, utan varje museum har sin egen sida i Carlotta. Denna kommer du till via respektive museums egen webbplats. Länken vi hänvisar till går till Göte­borgs stadsmuseum, men genom att klicka på Om Carlotta (länk) uppe till höger på sidan får du upp en länklista till övriga anslutna museer.

8. Alvin

alvin2
www.alvin-portal.org


Alvin är en bild- och föremålsdatabas som utvecklas och drivs av Uppsala universitetsbibliotek i samarbete med andra kulturarvsinstitutioner. Här finns allt från personarkiv (som författararkiv) till porträttbilder, medicinhistoriska bilder, expeditionsbilder, reklamaffischer, botaniska planscher, brev, skissböcker och mycket annat.

De huvudsakliga institutionerna som finns representerade i Alvin är Uppsala, Lunds och Göteborgs universitetsbibliotek. Här finns också material från Linköpings stadsbibliotek, Linné­universitetets bibliotek, Stockholms universitets konstsamlingar, Folklivsarkivet med Skånes musiksamlingar och Naturhistoriska riksmuseet.

9. Regionala bildsamlingar

Det finns förstås även en mängd större och mindre fotoarkiv och bilddatabaser som inte är knutna till någon av de större institutionerna eller tjänsterna för tillgängligt digitalt kulturarv.

Till exempel har Stockholms stadsarkiv en egen bilddatabas med många spännande bilder på staden och dess invånare: digitalastadsmuseet.stockholm.se (länk)

Även Malmö stadsarkiv har en stor samling med äldre fotografier, som delvis utgörs av privata fotosamlingar som en gång tillhört personer från Malmös högre samhällsskikt. Du hittar den på: bildarkivet.malmo.se/asset-bank (länk)

Exempel på några andra lokala bildsamlingar där du kan göra släktfynd är: Östergötland (Kinda): kindabild.se (länk). Värmland: wermlandsbilder.se (länk). Norrbotten: Kalix: kalixbilder.se (länk). Piteå: Databasen Piteborgare innehåller en hel del porträttbilder, tillsammans mycket annat spännande material. Den säljs på usb av Pitebygdens forskarförening: piteforskare.se/piteborgare (länk)


Tips och inspiration till din släktforskning

Den här artikeln är en uppdaterad version av 9 Vägar till släktingarnas okända porträttbilder som publicerades i vårt magasin, Släkthistoriskt Forum nr 4 2022.

Få nyheter, historiska tillbakablickar och konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier. En helårsprenumeration kostar 349 kr. Du kan även prenumerera digitalt och på olika paket.

Läs mer och börja prenumerera

 

Senaste nytt