stormSkeppsbrott. Målning av Kilian Zoll och Marcus Larsson, 1853. Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum.
Det nya numret av Släkthistoriskt Forum handlar om det kanske mest omtalade i den svenska historien: Vädret. Men vad har det med din släkt att göra? Faktiskt mer än vad många av oss tror!

Omslag SHF nr 4 2024 webbOm du tycker att dagens småprat handlar mycket om vädret är det förmodligen en regndroppe i havet jämfört med hur vädret tröskades förr.

Vårt magasin Släkthistoriskt Forum tar oss denna gång med till förfädernas tid då vädret påverkade nästan alla aspekter av livet, men prognoser var en bristvara.

Vill du veta om dina anfäder och anmödrar fick sol på sitt bröllop? Om våren var ovanligt kall som det påstås om våren då din anfader föddes?

Då ska du läsa det senaste numret av Släkthistoriskt Forum.

  Köp lösnumret här

  Beställ prenumeration
i Rötterbokhandeln

 

Numret bjuder också på:

  • skribenterTed Rosvall, Eva Johansson och Christina Sagersten är återkommande skribenter i SHF.Saköreslängden. Var hittas den? Hur ska vi tolka den? Och kan vi verkligen hitta okända fäder i den? Eva Johansson sätter en användbar källa till dömda anfäder och anmödrar under luppen.

  • Bokhållare. Äldre tiders bokhållare hade koll på kredit och debet. Men det var nyckeln till kassakistan som gav status och bra betalt. Mikael Hoffsten berättar mer om det gamla yrkets karriärvägar i tidningens avdelning ”Yrkesskolan”.

  • Gravstensinventeringstips. En behändig guide för dig som vill hjälpa till att dokumentera ett unikt kulturarv och samtidigt bidra till en fantastisk databas för släktforskare.

  • Emigrantkällor. Ted Rosvall lyfter fram godsaker bland de populära databaserna över våra emigranter i släkten.

  • Kom igång med Dna-skolan. Christina Sagersten hjälper i det här numret till med de första stegen för den som har fått svar på sitt dna-test men ännu inte kommit igång med dna-släktforskningen.

  • Rapport från Släktforskardagarna i Malmö, bokrecensioner och annat smått och gott.



Om magasinet

I Släkthistoriskt Forum får du som släktforskar nyheter, historiska tillbakablickar och konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Magasinet ges ut av Sveriges Släktforskarförbund sedan 1982 och utkommer med fem välfyllda nummer om året. 

En helårsprenumeration kostar 349 kr. Du kan även prenumerera digitalt och på olika paket.

Läs mer och börja prenumerera

 

 

Senaste nytt