ARB13394 man med havI vilken databas håvar vi in flest matchningar? Och är det ens en relevant fråga? Illustration: DALL-E

”Vilket testföretag ska jag välja?” Det är en fråga många nyfikna släktforskare ställer till de som är mer erfarna på området. I den här artikeln tipsar dna-släktforskningsexperten Christer Carmevik om vad du bör tänka på innan du köper ett test. Och om hur du kan få fler matchningar för mindre pengar.

Blaine Bettinger, en känd amerikansk dna-släktforskningsprofil, gav för länge sedan ett kärnfullt svar på frågan ”Vilket dna-testföretag ska jag välja?”. I ett inlägg på Facebook hävdade han att: "Är du seriös finns du i alla databaser som finns". En stund senare stängde han ned tråden eftersom han inte tyckte att frågan egentligen inte gick att ge ett vettigt svar på.

Christer CarmevikChrister Carmevik. Foto: privat.Det är Christer Carmevik, dna-släktforskare och aktiv medlem i Genealogiska Föreningen, som drar sig till minnes kommentaren. Och till viss del ger han Blaine Bettinger rätt.

– Du kan aldrig veta var de viktiga matchningarna för just din fråga finns. Därför är det viktigt att fråga sig själv vad man ska ha testet till.

Inte minst bör man fundera på hur mycket man tycker det är värt att betala.

– Det är ju inte bara en fråga om i vilken databas de flesta släktingarna finns. Ofta handlar det även om ekonomi och vad man har för tanke med sitt dna-test, säger Christer Carmevik.

Gjorde egen undersökning

För många känns det naturligt att börja med att skicka in sitt dna till ett testföretag för att se vad det ger innan man beslutar sig för att gå vidare. Men i vilket av företagens databaser det just nu finns flest potentiella släktingar är svårt att veta, då alla de större företagen är förtegna om hur stor del av databasen som utgörs av personer från Sverige.

Men det är förstås inte en oväsentlig fråga.

– Bolagen är inte så hemliga med hur många testade personer det finns totalt i databasen, men det spelar ju mindre roll om nästan ingen där är nära släkt med dig, förklarar Christer Carmevik.

För lite drygt ett år sedan tog Christer Carmevik därför saken i egna händer och gjorde en egen undersökning av hur många och hur bra matchningar vart och ett av de stora testföretagen levererar för den som till största delen har sitt ursprung i Sverige.

I undersökningen utgick han från träffar som 296 personer fått hos de fyra största testföretagen: Ancestry, My Heritage, Family Tree DNA (FTDNA) och 23 and Me.

– Jag samlade in information om hur många matcher de fått totalt och hur många av dem som var på över 50 cM. Personerna i undersökningen hittade jag i två Facebookgrupper som handlar om dna.

Fler företag ger flest matchningar

Enligt Christer Carmevik var det ingen tvekan om vilket av testföretagen som har flest testade svenskar.

– Sättet man räknar ut hur mycket cM (centimorgan) man delar med en matchning görs lite olika hos bolagen, så det är inte exakt jämförbart. Men det går med stor tydlighet att se att flest testade personer med svenskt ursprung finns i databasen hos My Heritage. Trots att Ancestrys databas är störst i världen får man ungefär lika många "användbara" matchningar, det vill säga sådana med gemensamt dna på över 50 cM, som i den väsentligt mycket mindre databasen hos FTDNA.

Att My Heritage på senare år har vuxit kraftigt är enligt Christer Carmevik ingenting förvånande.

– Vad man ser är att "marknadsföringsmusklerna" är starkare hos både My Heritage och Ancestry, så det är där vi ser den största tillväxten av nya testade. De gör reklam både i TV och via influencers och når ut till många fler än vad till exempel FTDNA gör.

Christer Carmevik tror att det även lockar personer som inte själva släktforskar, utan som mest är nyfikna på vad som ska visa sig om deras ursprung, att testa sig. Något som enligt honom inte alls är någon nackdel för ”seriösa” släktforskare.

– Alla dessa spontantestare, som köper testet för att få reda på sitt "ursprung" är guld värda för oss dna-släktforskare, även om de sällan har något släktträd inlagt. Vi som dna-forskar får fantastisk hjälp av dem.

Knepet för många matchningar till rimligt pris

Enligt Christer Carmevik bekräftade undersökningen också det han länge känt till: Att man får ut mycket mer av sin dna-släktforskning om man har sitt test i flera databaser.

– Även 23 and Me har en väldigt stor databas och där kan man få väldigt bra matchningar också om man har tur. I Gedmatch (som är gratisdatabas, reds. anm.) kan man också ha tur, och där finns dessutom bra verktyg för dna-släktforskning. Sedan finns också en mindre databas hos Living DNA som sällan ger något extra. Men även den är gratis att ladda upp till och man vet ju aldrig var den viktiga matchningen testat sig.

Den som beställer sitt test hos My Heritage måste teckna abonnemang för att se gemensamma matcher och släktträd, vilket kostar många tusenlappar per år.

– Det är därför smartare att ladda upp sitt resultat från ett annat bolag och köpa loss verktygen för dryga 300 kronor, säger Christer Carmevik.

Ancestry däremot, tillåter inte användare att ladda upp dna-data från ett annat företag. Det enda sättet att få tillgång till Ancestrys information är att köpa ett dna-test från dem.

Så vad är Christer Carmeviks bästa tips för att få maximalt med träffar till en rimlig kostnad?

– Det mest ekonomiska för en dna-släktforskare är idag att köpa testet på Ancestry och ladda upp det till My Heritage och FTDNA. På My Heritage kan man sedan köpa loss deras dna-verktyg för en engångssumma för att få ut mesta möjliga av testet. Man kan även köpa loss verktyg om man laddar upp data på FTDNA, men där kan man också klara sig ganska bra med det man får gratis. 

Du som redan testat dig i till exempel Ancestry eller FTDNA kan enkelt ladda upp din dna-data hos My Heritage via den här länken: https://www.myheritage.se/dna/upload. Tryck på ”Börja” och följ sedan instruktionerna.

Autosomalt dna, Y-dna och mt-dna

Nästa fråga är vilket dna-test man ska välja. De stora testföretagen erbjuder tre olika tester av ditt dna, nämligen autosomalt dna, Y-dna och mt-dna. Som komplement till släktforskningen är test av autosomalt dna det som ger mest utdelning. Det är också det billigare av de tre testerna. Med detta kan du hitta nu levande släktingar (upp till 5- 6-männingar) via alla grenar i ditt släktträd. De testade personerna, som dna visar att du är släkt med, visas i en lista. Autosomalt dna utgör 99,5 procent av allt dna vi har. Det ärvs i en slumpmässig blandning, 50 procent från vardera föräldern, som i sin tur ärvt sitt autosomala dna från sina föräldrar. Vi bär alltså på mängder av små dna-bitar från många av våra anfäder och anmödrar.

Dock inte från alla, då den slumpmässiga blandningen i varje generation gör att dna från många anor inte ärvs vidare.

Med hjälp av ett test av Y-dna får du reda på två saker: Dels hittar du andra testade personer som är släkt med din raka fädernelinje via sin raka fädernelinje. Dels får du reda på hur din rakt uppstigande fädernelinje migrerat från Afrika för 100 000 år sedan till där du finns idag.

Endast män kan testa Y-dna då kvinnor saknar den så kallade Y-kromosomen, som ärvs från far till son. Ditt Y-dna blandas därför aldrig med någon annans Y-dna. Därmed bär varje man på samma Y-dna som hans raka fädernelinje burit i 1000-tals generationer.

Du kan också välja att testa ditt mitokondrie-dna. Då får du reda på två saker: Dels hittar du andra testade personer som är släkt med din raka mödernelinje via sin raka mödernelinje. Dels får du reda på hur din rakt uppstigande kvinnolinje migrerat från Afrika för 100 000 år sedan till där du finns idag. Både kvinnor och män bär på mitokondrie-dna, eller mt-dna som det kallas, men det ärvs enbart från modern. Det innebär att endast kvinnor för det vidare. Därmed bär varje man och kvinna på samma mt-dna som deras raka mödernelinje burit i 1000-tals generationer.

Beskrivningen av skillnaderna mellan de olika testtyperna är baserad på en artikel skriven av Mats Ahlgren, också han dna-släktforskare och medlem i Genealogiska Föreningen, och finns att läsa i Rötters avdelning DNA-Rötter (länk).

 

Centimorgan (cM), är en enhet som används i samband med genetisk kopplingsanalys för att ange längden av dna-segment.

Mer om Christer Carmeviks undersökning: Slutsatser dragna av 296 personers data på MyHeritage, Ancestry och FTDNA, som alla har mestadels har svenskt ursprung. 63 av dem hade också test på 23andMe och för 62 fanns data insamlat samma period 2022. Datainsamlingen gjordes 25 mars t.o.m. den 15 april 2023.


omslag kom igång med din släktforskning mindre

Så tolkar du ditt testresultat – boktips!

Du har fått hem resultatet på ditt dna-test. Men nu då? I Från dna-test till släktträd lär dna-experten Peter Sjölund ut hittar och bekräftar släktskapet mellan dig och dina dna-matchningar. 

Boken vänder sig främst till dig som testat dig hos Family Tree DNA (testet Family Finder) eller My Heritage, men kunskaperna är värdefulla även när du testat dig på andra ställen. 
 

  Köp Från dna-test till släktträd i Rötterbokhandeln

Senaste nytt