norrbotten folkrakning 1930 exempel HLuleå domkyrkoförsamlings församlingsbok, ett exempel på de dokument som utgör grunden för folkräkningsdatabasen 1930. Foto: Riksarkivet.
Nu har Riksarkivets folkräkningsdatabas för 1930 åter uppdaterats. I och med det nya tillskottet av sökbara poster är Norrbottens län nu komplett.

Uppdateringen omfattar 340 103 sökbara personer från 175 församlingar. Fem olika län berörs: Jönköpings, Malmöhus, Skaraborgs, Gävleborgs samt Norrbottens län, där registreringen nu alltså är klar.

Totalt finns nu 3 527 605 sökbara personer för år 1930 i folkräkningsdatabasen, som du hittar i Riksarkivets digitala forskarsal.

Folkräkningarna redovisar varje enskilt hushåll, hur det var uppbyggt, med till exempel kärnfamilj, tjänstefolk och inneboende, med samtliga individers personuppgifter. I 1930 års längder finns hänvisning till sidnumret i församlingsboken och dessutom uppgifter om inkomst och förmögenhet.

Sök släkt i Riksarkivets äldre folkräkningsdatabaser

I Digitala forskarsalen på Riksarkivets webbplats finns folkräkningar för 1860-1910 samt den nyligen påfyllda 1930. Du hittar dem under Specialsök> Folkräkningar (Sveriges befolkning).

Från 1880 erbjuder databaserna ett bra underlag om du inte hittat personen i kyrkböckerna. Många av dem länkar direkt till originalkällan, vilket gör det möjligt att kontrollera att uppgifterna du hittat stämmer. 

Via länken nedan kommer du direkt till alla Riksarkivets folkräkningar som publicerats på nätet. 

Gå till Riksarkivets befolkningsdatabaser på nätet

sveriges befolkning allaTidigare gavs Sveriges befolkning ut på cd/dvd. Den senaste befolkningsdatabasen, 2000, släpptes enbart på usb.

Hitta nutida släktingar folkräkningsdatabaserna på usb/dvd

Alla personer som var skrivna i Sverige 1930 registreras i Riksarkivets databas, men det är enbart personer födda för mer än 100 år sedan som är sökbara på webbplatsen. Det är i enlighet med dataskyddsförordningen (GDPR).

Men både Riksarkivet och Sveriges Släktforskarförbund har gett ut senare folkräkningar som sökbara databaser på usb (tidigare cd och dvd). Förbundet har gett ut databaserna Sveriges befolkning 1970, 1980 och nu senast Sveriges befolkning 2000.

I samarbete med Riksarkivet har Sveriges Släktforskarförbund även tagit fram Sveriges befolkning 1890 och 1900. Riksarkivet har tagit fram databaserna Sveriges befolkning 1880 och 1990. 

Här kan du läsa mer om dem i Rötterbokhandeln (välj vilken av databaserna du vill veta mer om i rullisten till höger i produktbeskrivningen).

 

Senaste nytt