KLMF Fartyg00764Finska krigsbarn, ledsagade av lottor och hjälpsystrar på tågresa mellan Sverige och Finland. Bilden är från arkivet Hjälpkommitténs för Finlands barn arkiv, volym K1. Foto: okänd fotograf/Riksarkivet.
Riksarkivet håller populära på lunchföredrag både under våren och hösten. I november får vi till exempel veta mer om de arkivhandlingar som berättar om finska krigsbarn.

Alla föredrag sänds via Zoom klockan 11.30 på den angivna dagen (fredagar). Länk till föredraget skickas efter att anmälan om intresse gjorts. Föredragen spelas in och kan ses i efterhand på Riksarkivets Youtube-kanal.

Sedlighetsbrott under medeltiden

Följ med till senmedeltidens Arboga och hör om de anklagelser och straff som förekom i stadens domstol. Vad sade lagen, och hur följde invånarna den? Nina Sjöberg från Riksarkivet ger en inblick i sedlighetsbrottens verklighet.

Föredraget hölls den 27 september.

Se det inspelade föredraget på Riksarkivets Youtube-kanal

Skånska mejerier, videovåld och sjöfolk

Fredag, 25 oktober, klockan 11.30.

Jens Kling berättar om nedladdningsbara kulturarvsdatadata från Riksarkivet som avslöjar intressanta fakta, från energikrisen på 70-talet till filmcensur och brott som ”Oljud vid auktion” på 1800-talet.

Sista anmälningsdag 23 oktober.

Mer info och anmälan: Skånska mejerier, videovåld och sjöfolk

Finska krigsbarn

Fredag, 29 november, klockan 11.30.

Under andra världskriget evakuerades omkring 70 000 finska barn till Sverige. Ulrica Hofverberg går igenom arkivhandlingar och berättar om dessa barns resor och deras svenska fosterfamiljer.

Sista anmälningsdag 27 november.

Mer info och anmälan: Finska krigsbarn

 

Läs mer om föredragen här

 

Senaste nytt