barnhusbarn Det är inte ovanligt att trauman i släkten doldes med hjälp av påhittade berättelser, inte minst om ursprunget. På bilden syns några barn utanför Östad barnhus. Foto: August Bruno/Alingsås museum.
Släktforskning kan skapa splittring, men också förena oss. På Aftonbladet Kultur berättar Jessica Eriksson, skribent och släktforskare, om hur släktens hemlighet visade sig vara en helt annan än den hon tidigare trott. 

Har du upptäckt en lögn om ditt ursprung, som länge tagits för en sanning i släkten? Du är inte ensam. För journalisten Jessica Erikssons del började det med mormors viskande antydningar, som väckte intresset för släktforskningen. Släktberättelsen visade sig vara en helt annan än den förväntade.

Men varför ska vi gräva i det förflutna? Jessica Eriksson menar att det finns dem ibland oss som helt enkelt gör motstånd mot livets enkelhet. Som vill göra berättelsen större.

"Dessa kallas för släktforskare. En grupp vars hobby förenklats betydligt de senaste åren, tack vare digitaliseringen av diverse arkiv samt möjligheten att dna-testa sig för att få kunskap om etnicitet, okända släktingar och kanske: lösningen på tidigare obesvarade gåtor." Skriver Jessica Eriksson i sin krönika på Aftonbladet Kultur. Läs den här:

Släktforskning och släkttrauma (aftonbladet.se)

 

Senaste nytt